Advertentie

Prosus koopt kennisplatform Stack Overflow voor 1,8 miljard dollar

Prosus bij de beursgang in Amsterdam in 2019. ©REUTERS

De Nederlandse investeringsmaatschappij Prosus breidt verder uit in de kennissector. Ze neemt Stack Overflow over, een vraag-en-antwoordplatform waar programmeurs kennis delen. Prosus telt er 1,8 miljard dollar voor neer.

De verkopers zijn enkele toonaangevende durfkapitaalverstrekkers en fondsen. Technologietraining is 'het grootste en snelst groeiende segment van bedrijfsleren en -ontwikkeling', zegt Larry Illg, het hoofd van de educatieafdeling van Prosus. Stack Overflow telt meer dan 100 miljoen bezoekers per maand.

Programmeurs en mensen die te maken krijgen met computercode kunnen op Stack Overflow gratis terecht met hun vragen. Andere programmeurs antwoorden. Op de site wordt geadverteerd voor technologie en voor rekrutering. Er wordt ook een privéversie van de site aangeboden voor bedrijven die hun werknemers intern willen laten samenwerken. Daarbij kunnen ze ook gebruikmaken van GitHub, een site voor samenwerking tussen programmeurs die in 2018 door Microsoft werd overgenomen voor 7,5 miljard dollar.

Prosus investeert volop nu e-commerce, gaande van voedselleveringen tot jobtraining, in de lift zit door de coronapandemie. Het bedrijf heeft er ook het geld voor. Het verkocht eerder dit jaar aandelen van de Chinese internetgigant Tencent Holding voor 14,6 miljard dollar, waarbij het zijn cashvoorraad verviervoudigde.

Prosus ontstond in 2019 als een spin-off van het Zuid-Afrikaanse Naspers, het grootste bedrijf van Afrika. Dat bedrijf trok in 2001 zo'n 30 miljoen euro uit voor een belang in het toen totaal onbekende Tencent, een belegging die in twintig jaar maal 7.000 ging. Mogelijk de beste belegging ooit. Bij de verkoop eerder dit jaar zakte het belang in Tencent van 30,9 procent naar 28,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud