AI-bedrijf Radix helpt VDAB jobs op maat aan te bieden

Davio Larnout, de CEO van de AI-specialist Radix. ©Wouter Van Vooren

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) gebruikt software van de Brussels-Gentse specialist in artificiële intelligentie Radix om de meest geschikte jobs aan te bieden.

Door de nieuwe oplossing, Talent API, kunnen VDAB-bemiddelaars op basis van beperkte informatie, bijvoorbeeld ervaring en locatie, jobadvies op maat geven aan werkzoekenden.

De software van Radix helpt ook om vacatures op de website van de VDAB aan elkaar te koppelen en voor te stellen aan werkzoekenden. De AI-oplossing van Radix houdt onder meer rekening met synoniemen in vacatures en het gedrag van bezoekers op de VDAB-website om gelijkaardige jobs te spotten.

Vaardigheden

Denk bijvoorbeeld aan jobs met een omschrijving als 'salesverantwoordelijke', 'verkoper' of 'vertegenwoordiger', die gelijkaardige vaardigheden en ervaring vereisen, maar waar werkzoekenden mogelijk niet zelf naar op zoek gaan. 'Wij gebruiken geen synoniemenlijsten, maar leren ons systeem met data van het wereldwijde web hoe jobs zich tot elkaar verhouden. Dat doen we door naar de onderliggende vaardigheden te kijken', legt CEO Davio Larnout van Radix uit. Een elektricien wordt tegenwoordig ook gevraagd zonnepanelen te installeren. Dat was tien jaar geleden niet geval. 'Het is dus nodig abstractie te maken van jobtitels', aldus Larnout, want de inhoud van jobs verandert voortdurend.

De software schat op basis van het gedrag van de werkzoekende op de VDAB-site ook de interesse en de motivatie in. Dat is volgens Larnout een heel belangrijke component om waardevolle suggesties te doen.

De nieuwe tool zet ook extra in op het tegengaan van vooroordelen op de arbeidsmarkt.

'Op termijn zal dit systeem matches kunnen suggereren voor kandidaten én werkgevers. Werkgevers krijgen kandidaten aanbevolen bij een bepaalde vacature', zegt gedelegeerd bestuurder Wim Adriaens van de VDAB. 'Het systeem zal zich niet blindstaren op hoe dingen geformuleerd zijn, maar oog hebben voor de context, waarbij wordt ook rekening gehouden met de interesse, als die informatie beschikbaar is', legt AI-manager Karolien Scheerlinck uit.

Vooroordelen

VDAB ontwikkelde eerder samen met Radix 'Jobnet’. Die tool wordt nu vervangen door Talent API. De nieuwe tool zet ook extra in op het tegengaan van vooroordelen op de arbeidsmarkt. Talent API zal continu worden gemonitord op mogelijke vooroordelen, waarbij de software aangepast kan worden om die weg te werken. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) benadrukt van haar kant het belang van een 'goede, ethische en betrouwbare manier' om AI toe te passen. De AI-oplossing geeft de VDAB-experts ook meer inzage in hoe precies de AI-software jobs en werkzoekenden aan elkaar koppelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud