Advertentie

Apple keert Intel de rug toe voor zijn MacBook Pro's

Apple-topman Tim Cook tijdens de presentatie van de nieuwe computers en accessoires van zijn bedrijf. ©AFP

Apple heeft maandag twee nieuwe MacBook Pro-modellen gelanceerd, waarbij de zelf ontworpen Apple Silicon-chips worden gebruikt. Ook de derde generatie van de Airpod-oordopjes en een goedkopere formule voor muziekstreaming zijn voorgesteld.

De nieuwe laptops hebben schermen van 14 en 16 inch. De ‘touch bar’ is na klachten van Apple-fans afgevoerd. Het 14 inchmodel heeft een startprijs van 2.249 euro, de 16 inch begint aan 2.749 euro.

De nieuwe krachtige chips heten M1 Pro en M1 Max. Die presteren beter dan de vorige M1-chips, maar gebruiken volgens Apple minder energie dan concurrerende chips van bedrijven als Intel en Advanced Micro Devices.

Johny Srouji, de topman van de chipafdeling, zei dat de M1 Max tot 100 watt minder verbruikt dan soortgelijke laptopchips. Tot maandag gebruikte Apple voor zijn krachtigste laptops chips van Intel. Voor andere computers werden de zelf ontworpen M1-chips gebruikt.

AirPod-oortjes

De nieuwe AirPod-oortjes, die 199 euro kosten, zijn zweet- en waterbestendig. Ze hebben geluidskwaliteiten, 'spatial audio', die voorheen alleen weggelegd waren voor de duurdere AirPod Pro (279 euro). De Pro heeft wel 'actieve ruisonderdrukking', de 'gewone' AirPods niet.

De thuistoestellen zoals de slimme HomePod-luidsprekers en de accessoires zoals AirPods waren het vorige boekjaar goed voor een groei van 25 procent tot 30,6 miljard dollar.

Apple pakt ook uit met een goedkoper abonnement voor zijn muziekstreaming: Apple Music Voice Plan, waarbij muziek via de stemassistent Siri moet worden opgevraagd. De dienst kost 4,99 dollar per maand en is later dit najaar verkrijgbaar in 17 landen. België is daar niet bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud