Advertentie

Apple klopt aan bij Imec voor groenere chips

Onderzoekers aan het werk in de cleanroom van Imec. ©Imec

Het Leuvense onderzoeksinstituut naar chip- en nanotechnologie Imec richt een onderzoeksprogramma op naar meer duurzame manieren om chips te produceren. De techreus Apple hangt zijn karretje aan het onderzoek.

Imec wordt al langer door zowat alle groten der aarde in de chipindustrie geraadpleegd. Maar met Apple mag het nu toch nog een prestigieuze partner toevoegen aan die erelijst.

Apple zal deelnemen aan het nieuw opgestarte onderzoeksprogramma Sustainable Semiconductor Technologies & Systems (SSTS). Dat heeft als doel de ecologische impact van de chipindustrie in kaart te brengen, en manieren te achterhalen om die voetafdruk te verkleinen.

De almaar efficiënter wordende chips spelen een belangrijke rol in het verkleinen van de ecologische impact van een hele resem sectoren, van meer energiezuinige smartphones tot efficiëntere auto's. Maar het productieproces van die motor van de moderne economie kost bijzonder veel energie en - vaak zeldzame - grondstoffen en zuiver water. Het maakproces stoot ook broeikasgassen, zoals NF3, uit.

Sneeuwbaleffect

Volgens Imec hebben veel bedrijven als doel gesteld dat ze tegen 2030 volledig koolstofneutraal willen zijn. Maar om dat doel te bereiken moet ook hun supply chain onder de loep worden genomen. Voor veel bedrijven is het niet eenvoudig om de voetafdruk van de chipproductie daarin uit te dokteren, omdat ze niet beschikken over de juiste data.

'Daar ligt een rol voor Imec', zegt CEO Luc Van den hove in een persbericht. 'Wij hebben de nodige data en staan klaar om de industrie te ondersteunen met de nodige inzichten, instrumenten en cijfers.'

Van den hove hoopt met het onderzoek een sneeuwbaleffect te creëren, zegt hij. 'Daarom roep ik de hele waardeketen in de chipindustrie op om niet aan de kant te blijven staan, maar om zich bij ons aan te sluiten om samen de voetafdruk van de hele industrie omlaag te krijgen.'

Met Apple heeft Imec een eerste grote partner als uithangbord. De Californische techreus is als fabrikant van de populaire iPhone, iPad en Mac-computers een grootverbruiker van chips en ontwikkelt en produceert die sinds vorig jaar ook zelf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud