Advertentie

Apple maakt van FaceTime concurrent voor Zoom

©EPA

Apple opent zijn FaceTime-videochatapp voor Android- en Windows-toestellen en maakt van de app meer een concurrent voor videoconferentiespecialisten zoals Zoom. De verandering komt er wellicht in de herfst bij het uitrollen van iOS 15.

FaceTime wordt beschikbaar op het web, zodat het ook bruikbaar is voor gebruikers van Android of Windows. De dienst was tot nog toe alleen beschikbaar voor iOS en Mac. Volgens critici was dat een manier om mensen te dwingen in het Apple-universum te blijven. Blijkbaar vindt Apple het nu belangrijker voluit in te spelen op nieuwe manieren van communiceren die tijdens de pandemie breed ingang vonden. Daar speelde een bedrijf als Zoom sterk op in.

FaceTime zal meer op Zoom beginnen te lijken. Zo wordt het mogelijk een link naar een geplande videoconferentie te delen.

FaceTime zal dus meer op Zoom beginnen te lijken. Zo wordt het mogelijk een link naar een geplande videoconferentie te delen. De achtergrond van de video kan vaag worden gemaakt en het gebruik van 'ruimtelijke audio' moet de gesprekken natuurlijker en minder vermoeiend maken.

In FaceTime wordt het ook mogelijk video en muziek te delen via wat 'SharePlay' wordt genoemd. Meerdere deelnemers kunnen dan tegelijk luisteren of kijken. Ook daar probeerden andere apps al op in te spelen.

Andere mediabedrijven kunnen hun diensten integreren in SharePlay. Disney Plus, Hulu, TikTok en Twitch zouden meedoen, maar Netflix was niet te bespeuren.

De aankondigingen gebeurden op de Worldwide Developers Conference (WWDC) van Apple, voor het tweede jaar op rij een virtueel event.

Privacy

Andere updates zijn de mogelijkheid om identiteitskaarten en rijbewijzen die worden uitgegeven in een aantal Amerikaanse staten digitaal op te slaan op iPhones. Ook worden bijkomende privacybeschermingen ingevoerd op de iCloud, waar Apple-gebruikers hun gegevens bewaren.

De identiteitsdocumenten worden versleuteld in de digitale portefeuille van de gebruikers, waar nu ook kredietkaarten kunnen worden ondergebracht. Apple werkt samen met Amerikaanse overheden om de digitale identiteitskaarten te laten aanvaarden op luchthavens.

De betaalde iCloud-opslagdienst laat toe de identiteit en het surfgedrag van de gebruikers te verbergen voor zowel Apple als voor adverteerders. Ook zal het mogelijk zijn het e-mailadres te verbergen bij het online invullen van formulieren.
De e-mailapps zullen trackers blokkeren die kunnen signaleren of een mail werd geopend. Er is een nieuwe manier om na te gaan waar apps van derde partijen data naartoe sturen. De Siri-stemassistent moet ook niet langer verbinding maken met servers van Apple om in te spelen op bepaalde verzoeken.

Events

Apple introduceert 'in-app events', waarbij ontwikkelaars events in apps kunnen organiseren en die in realtime tonen in de appwinkel van Apple. Dat lijkt de concurrentie met Facebook aan te wakkeren. Ook dat bedrijf kondigde maandag aan dat het online events mogelijk wil maken. Dat zou tot 2023 zonder commissie gebeuren om vervolgens commissies aan te rekenen die lager zijn dan de 30 procent die Apple vraagt in zijn appwinkel, liet de socialemediagigant weten in een sneer naar zijn concurrent.

Apple vraagt 15 procent commissie voor inkomsten tot 1 miljoen dollar en 30 procent wanneer dat bedrag wordt overtroffen. De commissies die Apple aanrekent, zijn een teer punt in de relatie tussen het bedrijf en de appontwikkelaars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud