Boer van de toekomst werkt met drones, 5G en artificiële intelligentie

De autonome drone van Exobotic op zoek naar onkruid in een maïsveld.

Hoe kunnen een drone, artificiële intelligentie en 5G-technologie helpen om duurzamer te boeren? In Merelbeke bood een consortium met onder andere Proximus en Robovision een blik op de toekomst.

Heel even leek de demonstratie op een maïsveld, net naast het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Merelbeke, niet te lukken. De autonome drone van het roboticabedrijf Exobotic leek dienst te weigeren.

Zelfvliegende drones doen net als piloten in een vliegtuig enkele checks vooraleer ze opstijgen. Is er verbinding met de gps? Werken alle motoren? Is de batterij verbonden? Is er een betrouwbare verbinding met het 5G-netwerk? Als een van die checks negatief is, blijft de drone aan de grond.

De essentie

  • De landbouw moet veel duurzamer en efficiënter worden.
  • De sector zoekt naar oplossingen in samenwerking met technologiebedrijven.
  • Dankzij een combinatie van drones, 5G en artificiële intelligentie moet het bestrijden van onkruid, het bemesten van een veld of het water geven aan gewassen tot 80 procent efficiënter kunnen.

Na die kleine vertraging liep alles zoals gepland. De drone steeg op, monsterde de omgeving en vloog in kaarsrechte lijnen over het maïsveld. Het doel? Een grote foto maken van het maïsveld met hightech camera's.

In real time

Op basis van die foto's wordt een kaart gegenereerd. Die kaarten maken op hun beurt dat een slim landbouwvoertuig enkel de plekken in het veld besproeit waar veel onkruid staat. De organisatoren van de demonstratie zeggen dat er op die manier tot 80 procent minder sproeistoffen gebruikt kunnen worden.

Het voordeel van een autonome drone is dat die perfect weet waar hij al gevlogen heeft.
Constantijn Vermeer
Business developer Exobotic

De demonstratie toont vooral aan hoe verschillende stukjes innovatieve technologie een cruciale rol spelen in de landbouw van de toekomst. 'Zo is het voordeel van een autonome drone dat die perfect weet waar hij al gevlogen heeft en van welk stukje van het veld er al beelden zijn', zegt Constantijn Vermeer van Exobotic.

De foto's die de hightech camera's op de drone van het veld maken, worden in real time geanalyseerd. Waar groeit maïs? Waar groeit een beetje onkruid? En waar groeit te veel onkruid?

De drone doet daarvoor een beroep op software van het Gentse AI-bedrijf Robovision. Het team van CEO Jonathan Berte heeft algoritmes getraind om onkruid van maïs te onderscheiden.

Ultrasnelle verbinding

Die geïnterpreteerde data wordt meteen omgezet in heatmaps, zoals die ook wel eens in voetbalanalyses gebruikt worden. Waar de digitale kleurenkaarten in tv-studio's gebruikt worden om te zien hoe spelers bewegen over een voetbalveld, moet de heatmap hier een gedetailleerd overzicht geven van het onkruid tussen het maïsgewas.

De ultrasnelle 5G-verbinding maakt de coördinatie van dit soort toepassingen een stuk makkelijker.
Jonathan Berte
CEO Robovision

Alle informatie die de drone verzamelt, wordt meteen verwerkt in de cloud. Dat is enkel mogelijk dankzij de 5G-mast die Proximus voor de gelegenheid had opgetrokken op de site van het ILVO.

'Die ultrasnelle verbinding maakt coördinatie van dit soort toepassingen een stuk makkelijker', zegt Berte. 'Vroeger moest je bij wijze van spreken eerst de drone laten landen, er het SD-geheugenkaartje uithalen en dan kon je pas met de data aan de slag.' Dankzij 5G gebeurt dat allemaal live. Wat het meteen ook mogelijk maakt om de drone bij te sturen. Als een bepaalde foto niet duidelijk is, kan de drone wat lager vliegen om een beter beeld te krijgen.

Geen tien jaar

De heatmaps worden nadien gebruikt om de slimme spuitsystemen op een landbouwvoertuig aan te sturen. Daardoor wordt geen overtollig bestrijdingsmiddel gebruikt. 'De combinatie van technologieën die we hier nu gezien hebben om onkruid te bestrijden, kunnen we ook inzetten bij het bemesten of om gewassen water te geven', zegt Joris Relaes, de administrateur-generaal van het ILVO.

Niemand wil zich wel wagen aan een een voorspelling over hoelang het nog zal duren vooraleer volop drones boven de landbouwvelden vliegen. 'Hopelijk moet dat geen tien jaar duren', zegt Relaes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud