M/V van de dag

CEO die Microsoft heeft gered wordt nu ook voorzitter

Satya Nadella, de topman van Microsoft. ©AFP

CEO Satya Nadella van Microsoft wordt nu ook voorzitter van de raad van bestuur van het Amerikaanse softwarebedrijf. Dat is een bekroning voor de man die Microsoft een spectaculair herstel deed kennen.

Nadella volgt als voorzitter van de raad van bestuur John Thompson op. Die had in 2014 het voorzitterschap overgenomen van medestichter Bill Gates. Thompson wordt onafhankelijk bestuurder.

De in India geboren 53-jarige Amerikaan Nadella is sinds 2014 CEO. Hij volgde de flamboyante Steve Ballmer op, de man die in 2000 op een evenement van Microsoft hevig transpirerend en in de handen klappend het woord 'developers' bleef scanderen. Daarmee maakte de man zijn enthousiasme voor het bouwen van software wel heel duidelijk.

Nadella is ook zo'n bouwer. 'Ik heb altijd geweten dat ik dingen wilde bouwen', zei hij ooit. Hij werd in 1967 geboren in de Indische stad Hyderabad, zijn vader was een ambtenaar en zijn moeder professor Sanskriet. Zijn liefde voor cricket werd overtroffen door die voor wetenschap en technologie en hij werd ingenieur elektriciteit. Vervolgens trok hij naar de VS om computerwetenschappen te studeren. Na een tussenstop bij Sun Microsystems ging hij in 1992 aan de slag bij Microsoft.

Harde werker

Nadella maakte tijdens zijn eerste jaren bij het bedrijf meteen indruk als harde werker. Hij reisde elk weekeinde van Microsoft in Redmond - in de staat Washington - naar de Universiteit van Chicago om zijn MBA af te maken. Ondertussen moest hij een kleine veldslag uitvechten met de Amerikaanse immigratiediensten om zijn echtgenote Anu in de VS te krijgen.

Nadella maakte een steile carrière onder Gates en Ballmer. In 2013-2014 evenwel hing Microsoft in de touwen. Windows 8 was een flop en de Windows-smartphones konden niet opboksen tegen Android en iOS. De zoekmachine Bing beet in het stof tegenover het oppermachtige Google. Ballmer zou nooit voorzitter van de raad van bestuur worden, maar mocht wel samen met Gates naar een nieuwe CEO zoeken.

Nadella legde de nadruk op cloud computing, artificiële intelligentie en mobiele applicaties.

Met de steun van Gates en Ballmer werd Nadella in 2014 in het zadel gehesen. Hij deed een serie miljardenovernames waaronder het sociale netwerk voor professionelen LinkedIn, het spraaktechnologiebedrijf Nuance Communications dat ook restanten van Lernout & Hauspie bevat, en het gamingbedrijf ZeniMax.

Nadella legde de nadruk op cloud computing, artificiële intelligentie en mobiele applicaties. Hij blies nieuw leven in de Office-software door die meer naar de cloud te en naar andere besturingssystemen te duwen.

De beurs zag het graag gebeuren en het aandeel steeg meer dan zevenvoudig. De marktwaarde van Microsoft nadert 2.000 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud