Advertentie

Cisco lanceert vergaderen met hologrammen

Telewerken met hologrammen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Cisco introduceert Webex Hologram. Telewerkers en kantoorwerkers kunnen met dat systeem samenwerken als hologrammen.

De pandemie maakte videoconferenties routine. Tegelijk wordt gezocht naar manieren die een sterker gevoel van aanwezigheid geven. Facebook met zijn app Horizon Workrooms en spelers zoals Glue laten u vergaderen als avatar in een virtuele ruimte. Cisco kiest voor een heel andere benadering.

Holographic Meetings in Webex

'Webex Hologram geeft een gevoel van aanwezigheid dankzij fotorealistische, realtime hologrammen van echte mensen. Het bezorgt deelnemers een aantrekkelijker en meer realistische ervaring, wat in bepaalde scenario’s het verschil kan maken', werd gezegd op WebexOne, een jaarlijks evenement over online samenwerken.

Bril en camera's

De deelnemers hebben onder meer een bril nodig voor augmented reality. Het systeem is compatibel met headsets zoals Magic Leap en Microsoft HoloLens. Die zijn niet goedkoop: de Magic Leap 1 kost minstens 2.295 dollar en de HoloLens 2 koopt u voor 3.849 euro.

Ook al lijkt het systeem veel realistischer dan avatars, met de AR-headsets blijven de deelnemers er wat vreemd uitzien. Bovendien is een systeem met verscheidene camera's nodig voor de 3D-captatie. Het is onduidelijk wat dat kost.

De presentator kan zowel fysieke als digitale content delen. Zo kunnen in de autobranche deelnemers werken aan een fysiek prototype van een voertuig. Ze projecteren het in augmented reality voor nader onderzoek en kunnen zo beter feedback geven over bijvoorbeeld de motor en het onderstel. Presentatoren kunnen deelnemers op afstand mee laten presenteren.

Hybride

Met de nieuwe technologie wil Cisco bedrijven helpen zich eenvoudiger aan te passen aan het hybride werken, waarbij medewerkers op kantoor samenwerken met collega's op afstand. Webex Hologram wordt binnenkort een component van Webex Suite. Het is al beschikbaar voor 'een beperkt aantal klanten'.

McLaren Racing kon de nieuwe mogelijkheid uittesten. 'In plaats van een technicus over te vliegen naar het raceteam of procedures uit te leggen aan de hand van platte beelden, kunnen we met Webex Hologram een motoronderdeel onmiddellijk vanuit elke hoek laten zien en instructies geven over montage en gebruik alsof de mensen persoonlijk aanwezig zijn', zegt CEO Zak Brown.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud