Cryptomunt van non-profit die internet wil hervormen, belandt meteen in top tien

De token Internet Computer wordt onder meer verhandeld op de markt voor cryptomunten Coinbase. ©Bloomberg

Het digitale token Internet Computer (ICP) is enkele dagen na de lancering eind vorige week een van de grootste cryptomunten van de wereld. Het project achter het token wil Big Tech aanpakken en het internet uitbreiden met nieuwe functionaliteiten.

Het token Internet Computer (ICP) spurtte na zijn lancering vorige vrijdag naar een marktkapitalisatie van zo'n 100 miljard dollar. Donderdagmiddag was die teruggevallen naar 37 miljard, goed voor een negende plaats in de ranglijst van de cryptomunten. De munt noteerde toen tegen 298,23 dollar. Volgens experten is slechts 26 procent van het totale aanbod van tokens in omloop, het is onduidelijk wanneer de rest in omloop komt.

'Internet Computer' verwijst naar een technologie voor gedecentraliseerde applicaties en diensten. Lees: software die niet draait op de grote clouddiensten van Amazon, Microsoft of Google en die de 'eerste echte blockchaincomputer' zou zijn.

Er wordt al zo'n vijf jaar gewerkt aan het project, dat wordt gedragen door de Zwitserse non-profit Dfinity Foundation. Die heeft onderzoekscentra in Zürich, Palo Alto, San Francisco en Tokio, en stelt zo'n 190 experten te werk. Vorige vrijdag werd de Internet Computer opengesteld voor ontwikkelaars en ondernemers.

Sociale media zouden een deel van het internet worden, zonder iemands eigendom te zijn.

De Britse stichter en hoofdwetenschapper van het project, Dominic Williams, heeft een bloedhekel aan Big Tech. Tegenover hun machtspositie zet hij een netwerk dat zijn rekenkracht krijgt van onafhankelijke datacenters. Het netwerk is gedecentraliseerd, maar zou ook veilig en snel zijn. Het moet grenzeloos kunnen groeien en de rekenkosten een miljoen keer of meer verlagen. Het is een uitgebreidere versie van het internet dat we nu kennen. Het ICP-token wordt onder meer gebruikt voor het vergoeden van de datacenters.

Onafhankelijke datacenters

Het systeem dat het netwerk moet beheren, heet het Network Nervous System (NNS). Dat NNS kan volgens Dfinity met speciale computers van duizenden onafhankelijke datacenters werken die rekenkracht leveren. Geavanceerde cryptografie en de onderliggende wiskunde beveiligen het platform in die mate dat geen firewalls of back-upsystemen nodig zouden zijn.

Het systeem laat ontwikkelaars toe rechtstreeks op het publieke internet hele softwaresystemen en diensten te bouwen die onbeperkt kunnen worden uitgebreid. Zij hangen niet langer af van servers, commerciële clouddiensten of databasesystemen. Het systeem voorziet zelfs in de mogelijkheid van 'autonome software', die werkt zonder eigenaar. Sociale media bijvoorbeeld zouden als autonome software een deel van het internet zelf worden en betere garanties bieden aan de gebruiker over hoe persoonlijke data worden verwerkt. Eindgebruikers kunnen de software gebruiken met een gewone browser.

De essentie

  • Dfinity Foundation wil de clouddiensten van Big Tech overbodig maken.
  • Door een nieuw internetprotocol moet het mogelijk worden diensten en softwaressystemen rechtstreeks op het publieke internet te bouwen.
  • Een netwerk van onafhankelijke datacenters moet de nodige rekenkracht leveren voor het project. Die datacenters worden betaald met ICP-tokens.

Dat alles wordt mogelijk gemaakt met een 'internet computer protocol' (ICP), dat de rekencapaciteit in onafhankelijke datacenters combineert tot een steeds groter wordende publieke Internet Computer.

Gebruikers van de Internet Computer betalen met ICP-tokens voor het opslaan van data, het installeren en gebruiken van software. De datacenters ontvangen de tokens als vergoeding voor de geleverde rekenkracht. Het Network Nervous System houdt de schommelingen van het token in de gaten en past de betalingen aan om de datacenters een stabiele inkomstenstroom te bezorgen. De ICP-tokens laten ook toe deel te nemen aan het beheer van het systeem. Daartoe kunnen gebruikers hun tokens vastzetten in 'neuronen' om stemrecht te krijgen. Het stemmen kan ook worden geautomatiseerd.

Dfinity start bij de lancering met 48 datacenters, verspreid over drie continenten.

Blockchaincomputer

Er is discussie over de gevolgen van de Internet Computer voor de ethereum-blockchain. Die blockchain maakt 'slimme contracten' mogelijk, software die automatisch in actie schiet wanneer bepaalde voorwaarden vervuld zijn.

Slimme contracten zijn ook een hoeksteen van de Internet Computer, wat sommige commentatoren de nieuwkomer doet bestempelen als een 'ethereumkiller'. Temeer omdat de technologie toelaat tegen een snelheid te werken die gebruikers gewend zijn op het web zoals het nu bestaat. Andere blockchainsystemen zouden daar nu niet toe in staat zijn.

Williams ontkent dat de Internet Computer ethereum wil uitschakelen. Experten zeggen dat het systeem zelfs ethereumapplicaties zou kunnen beschermen tegen regelgeving en censuur.

De Internet Computer moet de eerste echte blockchaincomputer worden.

Durfkapitaal

De Brit lijkt mateloos ambitieus. De bitcoin leerde de wereld volgens hem 'digitaal goud' kennen, ethereum voerde slimme contracten in, en de Internet Computer is de 'eerste echte blockchaincomputer' die gebruikers niet langer dan milliseconden laat wachten en die een onbegrensde capaciteit heeft. Het valt af te wachten of Williams dat waarmaakt. Niet alleen is er de kracht van Big Tech, er zijn ook nog heel wat concurrerende projecten die iets willen doen aan de almacht van de grote internetbedrijven.

Dfinity heeft wel de steun van invloedrijke partijen. Onder meer de toonaangevende Amerikaanse cryptomarkt Coinbase aanvaardde het ICP-token en Dfinity haalde in totaal meer dan 120 miljoen dollar op bij een brede groep durfkapitalisten en speculatiefondsen, geleid door Andreessen Horowitz en Polychain Capital.

Correctie: Het token heet Internet Computer en 'ICP' verwijst naar Internet Computer Protocol, niet naar Internet Computer Price zoals bij vergissing in een vorige versie van dit artikel werd geschreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud