Advertentie

De NFT is dood, leve de NFT

Een NFT-veiling in Brussel door het Frans-Belgische huis Millon. ©Tim Dirven

De hype rond non-fungible tokens (NFT's) lijkt helemaal weg, blijkt uit marktcijfers. Maar dat betekent allerminst dat het fenomeen opgehouden heeft te bestaan. Tal van nieuwe projecten halen het nieuws.

Herinnert u zich de kunstenaar Beeple nog? In maart verkocht hij een NFT van zijn werk 'Everydays: The First 5.000 Days' via het veilinghuis Christie's voor niet minder dan 69 miljoen dollar. Ook al bestaan NFT's al sinds 2014, met de verkoop bij Christie's kwamen ze voluit in de belangstelling bij het bredere publiek.

De NFT's zouden digitale kunst eindelijk uniek maken, omdat ze toelaten digitale voorwerpen een unieke code te geven die wordt bijgeschreven in de blockchain en die bijhoudt wanneer en aan wie de NFT verkocht wordt. Bovendien laten ze toe met 'slimme contracten' te werken, waarbij bijvoorbeeld een volgrecht mogelijk wordt. Een kunstenaar kan op die manier delen in de winst wanneer de NFT later van eigenaar verandert.

De NFT-bubble duurde slechts vier maanden.
Cryptonieuwssite Protos

Fast forward naar juni 2021. Protos, een nieuwsdienst gespecialiseerd in blockchaintoepassingen, meldde op 3 juni dat de NFT-markt de voorbije maand implodeerde. 'De NFT-bubble duurde slechts vier maanden', concludeert Protos. Op 3 mei werd een hoogtepunt bereikt van 102 miljoen dollar aan transacties, in de zeven dagen rond de piek ging het zelfs over 170 miljoen dollar aan transacties. De week voor Protos zijn rapport uitbracht, zakte dat bedrag bijna 90 procent naar 19,4 miljoen dollar.

De daling van de activiteit geldt niet voor alle soort NFT's. Vooral de verkopen van digitale kunst kenden een steile terugval, maar de verkoop van virtueel vastgoed en andere verzamelobjecten in virtuele omgevingen, het 'metaversum', houden stand.

De neergang zat er aan te komen. Experten kloegen over de dubieuze kwaliteit van aangeboden NFT's. Medestichter Anthony Di Iorio van de blockchain Ethereum, die voor heel wat NFT's wordt gebruikt, zei begin mei al tegenover CoinDesk TV dat de markt gesatureerd was.

De markt is gesatureerd.
Anthony Di Iorio
Medestichter van de Ethereum-blockchain

Vorige maand bood Christie's digitale kunst aan uit het archief van de kunstenaar Andy Warhol. Er onstond een discussie over restauratie van digitale kunst en authenticiteit. De vijf NFT's werden uiteindelijk verkocht voor 3.377.500 dollar.

Nieuwe projecten

Cryptopunk #7523 NFT, beeld verstrekt door Sotheby's ©via REUTERS

Di Iorio schrijft NFT's evenwel niet af. De waarde ervan zal de komende jaren nog blijken, vertelde hij. Het ontbreekt ondertussen niet aan opvallende projecten. Het veilinghuis Sotheby's heeft Natively Digital: A Curated NFT Sale lopen tot 10 juni met werk van 27 digitale kunstenaars, waaronder 'Quantum' van Kevin McCoy, een eenvoudige geometrische animatie maar volgens het veilinghuis wel de allereerste NFT, gecreëerd in mei 2014. Ook wordt een Alien CryptoPunk NFT verkocht. Die CryptoPunks behoren tot de meest succesvolle categorieën, het is een serie van 10.000 unieke pixelkunst-figuren gemaakt door Larva Labs in 2017. Er zijn negen van de Alien-soort, twee daarvan brachten eerder meer dan 7 miljoen dollar op.

De University of California in Berkeley verkoopt dan weer NFT's verbonden met digitale data van Nobelprijswinnende uitvindingen inzake het bewerken van genen en kankerimmunotherapie.

Een heel andere toepassing vinden we in het voetbal, waar de Mexicaanse Club Necaxa een NFT wil veilen die een participatie van 1 procent in de club vertegenwoordigt. De Mexicaanse voetbalfederatie zegt evenwel dat dat wellicht tegen de huidige regels is.

Het Internationaal Olympisch Comité ten slotte gaat samen met de videogamemaker nWay een officiële reeks NFT Olympic Pins maken en vanaf 17 juni op de markt brengen.

De essentie

  • De activiteit op de NFT-markt is na vier maanden van hype geïmplodeerd.
  • Er waren vragen over de kwaliteit van NFT-projecten.
  • Veilinghuizen, universiteiten en sportinstellingen blijven volop experimenteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud