Redacteur technologie

Apple loopt in de kijker met nieuwe producten en diensten. Sommige daarvan zijn heel concreet, andere zijn het onderwerp van geruchten. En het bedrijf raakt ook structureel in heel duistere zaken verstrikt.

Apple-fans leven weer op. De website van het iconische bedrijf toetert over 'de superkracht van de Apple M1-chip'. Vanaf medio mei te ervaren in de iPad Pro en de iMac-computers.

Maar er komt meer. Robert Scoble, een veteraan in de technologieverslaggeving in Silicon Valley, blogde pas nog over veranderingen die er bij Apple zitten aan te komen. Die gaan volgens hem veel verder dan het uitbrengen van een headset voor virtual en augmented reality (VR en AR). Scoble heeft het over een nieuwe realtime kaart in 3D van de hele wereld. Nieuwe 3D-ervaringen voor in de wagen, 3D-diensten voor fitness, onderricht, muziek en gaming. En dan die VR/AR-headset, door Scoble de 'tv-killer' of 'het holodeck' genoemd. Waar het op neerkomt, is dat de fysieke wereld rond ons versmelt met de digitale wereld. Schermen, microfoons en luidsprekers worden virtueel. Onze computeroortjes gaan audio op een slimme manier filteren, en ook die audio wordt 3D of 'spatial'.

Klinkt het allemaal onwaarschijnlijk? Ik ben geneigd Scoble te volgen, want de ontwikkelingen die hij ziet bij Apple worden ook volop voorbereid bij andere techbedrijven zoals Facebook, Microsoft, Google of Aziatische techgrootheden.

Slaven en censuur

Apple wordt in verband gebracht met dwangarbeid, censuur en het prijsgeven van persoonlijke data.

Tot zover het positieve deel van het nieuws. De jongste tijd is er ook nieuws dat Apples imago als creatief en tolerant bedrijf danig ondermijnt. De technologiesite The Information maakt in een boeiende podcast een analyse over hoe Apple werkt met Chinese toeleveranciers die een beroep doen op dwangarbeid. In totaal blijken er zeven toeleveranciers betrokken te zijn bij de dwangarbeid van Oeigoeren en andere verdrukte minderheden in China. Apple zelf had het voorbije jaar gezegd geen bewijs te hebben gevonden van dwangarbeid.

The New York Times bericht hoe Apple China helpt bij censuur, en hoe het data van Chinese klanten overbracht naar China en naar computers in handen van een Chinees staatsbedrijf. Apple assembleert zowat al zijn producten in China en het boekte daar een vijfde van zijn omzet, stelt de Amerikaanse krant vast. Dat maakt het bedrijf bijzonder kwetsbaar voor druk van een regime dat de voorbije jaren steeds autoritairder werd.

Het is voor een bedrijf als Apple niet eenvoudig van toeleverancier te veranderen. China boos maken zou heel erg duur zijn. De vraag is wat het kost als het zijn met veel zorg opgebouwde imago in de rest van de wereld kapot ziet gaan. Dat is iets waar de consument, u en ik dus, over beslist.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud