'Europa is verkeerd bezig met artificiële intelligentie'

Eric Schmidt. ©REUTERS

Europa heeft een enorm potentieel in artificiële intelligentie (AI), maar daar maakt het onvoldoende gebruik van en het doet de verkeerde dingen. Dat zei de vroegere topman van Google, Eric Schmidt, op de Parijse conferentie Viva Technology.

Schmidt gaf zijn visie in een gesprek met voorzitter Maurice Lévy van het reclame- en communicatieadviesbedrijf Publicis Groupe.

De Amerikaanse technoloog was voorzitter van een commissie die voor het Amerikaanse Congres de gevolgen moest bestuderen van AI voor de nationale veiligheid. Ook moest ze beleidsvoorstellen formuleren. 'Het belangrijkste is te beseffen dat AI aan het begin staat van zijn ontwikkeling', aldus Schmidt.

In de wedloop met China is er een verviervoudiging nodig van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in AI, ook in Europa. De Amerikaanse commissie deed ook de aanbeveling dat de VS twee generaties voorop moet blijven inzake halfgeleiders. 'We willen dat westerse waarden overheersen in AI , geen autocratische', aldus Schmidt, die verwees naar privacy en respect voor het individu. Daarbij riep hij op tot samenwerking met Europa.

Het Europese rapport over AI is het resultaat van zo'n klassiek Brussels bureaucratisch proces. Ik denk dat het een ramp is.
Eric Schmidt
Ex-topman Google

Dat verhinderde hem niet kritisch te zijn voor het oude continent. Het rapport over AI dat de Europese Commissie recent vrijgaf, is volgens hem het product van een consensus die tot stand moest komen tussen honderden mensen. 'Het is het resultaat van zo'n klassiek Brussels bureaucratisch proces', aldus de vroegere Google-topman. 'Ik denk dat het een ramp is.' Het idee is dat Europa leidinggevend gaat zijn in regelgeving, zoals met GDPR, de regelgeving over de databescherming. 'Maar dat is te vroeg voor AI, het moet eerst nog worden uitgevonden.'

Zo wordt opgelegd dat AI moet kunnen uitleggen wat het doet. Maar in de huidige stand van de technologie kunnen neurale netwerken niet helemaal uitleggen wat ze doen. Daarom moeten ze ook voorzichtig worden gebruikt. 'Het is een goed voorbeeld van te vroege regelgeving. Bedrijven gaan zich daardoor eerder vestigen in het VK of in de VS, niet in de EU', stelde Schmidt. Europa moet volgens hem vooral zien hoe het meer geld kan stoppen in de ontwikkeling van AI, hoe de universiteiten meer financiering kunnen krijgen en welke belastingvoordelen kunnen worden toegekend om tot een Europees leiderschap te komen.

Binnen tien tot twintig jaar ziet Schmidt AI zo krachtig worden dat er non-proliferatieverdragen over moeten worden afgesloten.

Binnen tien tot twintig jaar ziet Schmidt AI zo krachtig worden dat er non-proliferatieverdragen over moeten worden afgesloten. Hij ziet een klein aantal grote supercomputers ontstaan die vragen kunnen beantwoorden die buiten het bereik van het menselijk intellect vallen. Het zal te gevaarlijk zijn om gelijk wie toegang te geven tot die systemen. 'Wij zijn niet klaar voor een machtige intelligentie die elke dag met ons werkt', waarschuwde hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud