Europese alliantie voor chips 'binnen enkele weken' een feit

Europees commissaris voor Interne Markt Thierry Breton en CEO Luc Van den hove van imec in de cleanroom van imec in Leuven. ©Tim Dirven

Europees Commissaris Thierry Breton werkt aan een brede alliantie die het aanbod van halfgeleiders in Europa moet verzekeren. Vrijdag bezocht hij de cleanroom van het Leuvense onderzoekscentrum imec.

De wereld kampt met een tekort aan elektronische chips, ook halfgeleiders genoemd. De productie is geconcentreerd in Zuid-Korea en vooral in Taiwan, wat de bevoorrading kwetsbaar maakt. Europa wil meer greep krijgen op de chipproductie. Europees commissaris voor de Interne markt Thierry Breton hoopt daarvoor een alliantie te smeden.

Onze rekenkracht moet exponentieel toenamen, want onze consumptie van data stijgt exponentieel.
Luc Van den hove
CEO imec

Die moet bestaan uit bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Ze moet het mogelijk maken het Europese marktaandeel op de wereldwijde chipmarkt tegen 2030 te verdubbelen naar 20 procent. Allianties genieten in de Europese Unie een apart statuut, dat samenwerking van bedrijven in de keten gedoogt en staatssteun vergemakkelijkt.

‘Via het Herstelfonds hebben al heel wat lidstaten miljarden gereserveerd om deel te nemen. We zullen doen wat nodig is, maar we moeten het snel doen. Binnen enkele weken zullen de richtlijnen voor de alliantie klaar zijn', zei Breton. Imec, met zijn 4.500 medewerkers en wereldwijde partnerschappen, is een belangrijke speler. Breton kijkt naar de Leuvense instelling voor onderzoek naar de meest geavanceerde en kleinste chips.

De cleanroom van imec in Leuven ©Tim Dirven

Enkele weken geleden bezocht Breton een andere sleutelspeler, het Nederlandse ASML. Imec heeft een bijzondere band met dat bedrijf. In de Leuvense cleanroom, een grote stof- en trillingsvrije ruimte, staan machines van de Nederlanders die meer dan honderd miljoen euro waard zijn. 'We hebben elkaar groot gemaakt. Elke geavanceerde chip ter wereld wordt gemaakt met technologie van ASML en met processen die zijn ontwikkeld bij imec', zei CEO Luc Van den hove eerder tijdens een interview.

Nanometerdiscussie

De essentie

  • Europees Commissaris Thierry Breton wil een Europese halfgeleideralliantie binnen enkele weken laten starten. Hij bezocht imec en ASML.
  • De alliantie moet een verdubbeling van het Europese marktaandeel mogelijk maken en werken aan chips van 5 nanometer en kleiner.
  • Niet alle spelers in de sector vinden het opportuun zich op de meest geavanceerde chips te storten.

Breton wil dat Europa een leidende positie krijgt voor de allerkleinste chips. 'Vijf nanometer en minder', tweet hij enthousiast, en hij vermeldt ook hoe imec nu werkt op 1,4 nanometer. Een nanometer is een miljoenste van een millimeter.

ASML en imec zitten op de lijn van Breton. 'Onze rekenkracht moet exponentieel toenemen, want onze consumptie van data stijgt exponentieel', zegt Van den hove. Zonder efficiëntere computers dreigt het energieverbruik te ontsporen.

Maar niet alle potentiële deelnemers aan de alliantie zijn enthousiast over de meest geavanceerde chips. Een topman van Infineon ziet voor de autosector de komende vijf jaar geen voordelen in een aanbod onder 20 nanometer. 'Als het gaat over geavanceerde technologie, hebben we geen enkele reden om mee te doen. Dat is marginaal tegenover onze activiteiten', zei Jean-Marc Chery, de CEO van STMicroelectronics bij BFM TV.

Als het gaat over geavanceerde technologie, hebben we geen enkele reden om mee te doen.
Jean-Marc Chery
CEO STMicroelectronics

Breton lijkt aangewezen samen te werken met grote bedrijven buiten Europa. Het Taiwanese superzwaargewicht TSMC is bereid miljarden te investeren in de VS, maar toont weinig enthousiasme voor Europa. Het Amerikaanse Intel is bereid in Europa een fabriek neer te zetten als daar 8 miljard euro subsidies tegenover staan.

De investeringen zullen de komende jaren worden opgeschroefd. Moet de cleanroom van imec, die in maart 2016 werd geopend en 1 miljard euro kostte, worden uitgebreid? 'Er is nog ruimte', verzekerde een kaderlid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud