Advertentie
Advertentie

Facebook boekt snelste omzetgroei sinds 2016

©AFP

Facebook klopt zoals gewoonlijk alle verwachtingen van Wall Street, maar waarschuwt tegelijk voor een groeivertraging in de komende kwartalen.

De aandelen van Facebook verloren 5 procent nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat het alle verwachtingen voor de halfjaarresultaten van analisten overtrof. De reden: het bedrijf voorziet een groeivertraging. 'De jaar op jaar omzetgroei zal significant vertragen door de steeds moeilijker vergelijkingsbasis', zegt de socialemediagigant.

Maar de cijfers voor het huidige kwartaal waren dus wel boven verwachting. De omzet lag in het tweede kwartaal ruim 1,2 miljard dollar hoger dan de consensusverwachting, op 27,89 miljard dollar. Ook de winst per aandeel was een stuk hoger dan verwacht: 3,61 dollar in plaats van 3,03 dollar. De omzet van Facebook groeide met 56 procent jaar op jaar. Het is de snelste groei sinds 2016.

Gepersonaliseerde reclame

Analisten en aandeelhouders zullen dit kwartaal kijken in hoeverre de iOS 14.5-update van Apple van invloed is geweest op de reclameactiviteiten van Facebook. Daar werd in voorbije maanden voor gevreesd.

Met de update kunnen iPhone- en iPad-gebruikers voorkomen dat bedrijven de activiteit van hun apparaat kunnen volgen. Dat maakt het voor bedrijven als Facebook moeilijk om gebruikers te benaderen met gepersonaliseerde advertenties. Facebook zelf laat in de begeleidende tekst bij de resultaten weten dat het vooral in het derde kwartaal effecten verwacht. Ook dat kan een reden zijn voor de koersdaling nabeurs.

Tot slot lijken de botsingen met de Federal Trade Commission, de Amerikaanse mededingingswaakhond en de administratie van president Joe Biden (nog) geen effect te hebben op de cijfers. Biden liet verstaan dat het socialemediabedrijf te weinig doet om misinformatie op het platform tegen te houden. Daar was men bij Facebook niet van gediend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud