Gentse hightech bril voor veertigplussers is klaar voor verkoop

Het Gentse techbedrijf Morrow lanceert over enkele weken een elektronische bril. Met een druk op de knop kan de sterkte van de glazen aangepast worden.

Brildragers die de vijftig lentes naderen, surfen binnenkort misschien wel naar de website van Morrow. Dat Gentse techbedrijf belooft dat u straks geen twee brillen meer nodig hebt. Het biedt een bril aan waarmee je ver kan kijken en waarmee ook alles binnen handbereik scherp is.

De essentie

  • Het Gentse techbedrijf Morrow brengt hoogtechnologische brillen op de markt.
  • Met behulp van nanotechnologie en liquid crystal wordt het mogelijk één bril te gebruiken om nabij en ver te zien.
  • Het nadeel is dat de bril opgeladen moet worden.
  • Het bedrijf wil tegen begin volgend jaar een nieuwe investeringsronde realiseren.

Tot voor kort waren multifocale brillen, waarbij correcties voor beide afwijkingen in één glas zitten, de oplossing. Als de ogen eraan konden wennen, tenminste.

Optimaal zijn die brillen niet. Door de verschillende zones met verschillende sterktes in zo'n multifocaal model verkleint het gezichtsveld. Jelle De Smet en Paul Marchal, twee ingenieurs die elkaar bij het onderzoeksinstituut Imec leerden kennen, deden met hun bedrijf Morrow vijf jaar onderzoek naar een bril die het comfort van multifocale brillen optimaliseert.

Nanotechnologie

'Onze brillenglazen bestaan uit twee flinterdunne, ultraprecieze optische lenzen', zegt Jelle De Smet, die in 2017 door het befaamde Massachusetts Institute of Technology uitgeroepen werd tot een van de ‘Innovators under 35’. Op het rechterbeen van het montuur, waarvoor Morrow onder andere samenwerkte met het beursgenoteerde 3D-printbedrijf Materialise en met het brillenmerk Hoet, bevindt zich een knopje. Met een druk op de knop schiet er dankzij een nanochip een kleine elektrische stroomstoot naar het glas.

Onze brilglazen bestaan uit twee flinterdunne, ultraprecieze optische lenzen.
Jelle De Smet
Medeoprichter Morrow

Tussen de lenzen zit een gevoelige laag met liquid crystal, een materiaal dat ook gebruikt wordt voor lcd-schermen. Door het liquid crystal breekt het licht op een andere manier, waardoor de sterkte van het glas wijzigt. Op die manier moet het makkelijker zijn te focussen zonder gezichtsveld te verliezen.

Al heeft de bril ook een aantal nadelen. Elektronica vereist energie. In de bril zit een batterij die regelmatig opgeladen moet worden. Volgens de oprichters zou een oplaadbeurt om de drie dagen volstaan.

Het was de bedoeling de bril vorig jaar al op de markt te brengen, maar toen waren plots alle winkels dicht.
Paul Marchal
Medeoprichter Morrow

Daarnaast vereisen de glazen een bijzonder nauwkeurige meting van de ogen. Initieel was het de bedoeling de brillen te verdelen via opticiens. 'We wilden de bril vorig jaar al op de markt te brengen, maar toen waren plots alle winkels toe', zegt Marchal. Morrow besloot zijn brillen dan maar zelf online te verkopen. En dat brengt uitdagingen met zich. 'We sturen nu iemand naar klanten thuis', zegt Marchal. 'In een uur hebben we alle optische informatie voor een bril op maat.' In de toekomst wil Morrow wel samenwerken met opticiens.

Tot slot is er de prijs. Een Morrow-bril kost om en bij de 1.000 euro. De komende tijd wordt een tiental modellen per maand gemaakt. De bril wordt voorlopig grotendeels manueel samengesteld in een labo. De brillenmaker werkt aan een verhuizing naar een bedrijventerrein in Zwijnaarde om de productie verder op punt te stellen. 'Op langere termijn is het de bedoeling de productie uit te besteden', zegt Marchal.

Het bedrijf haalde in 2019 al eens 10,4 miljoen euro op via investeerders zoals PMV, de lenzenfabricant Tokai Optecs en de investeringsfondsen Imec.xpand, Qbic en New Science Ventures. Begin volgend jaar moet een tweede investeringsronde rond zijn. Die moet het mogelijk maken het productieproces verder te automatiseren. Morrow hoopt snel de stap te zetten naar Nederland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud