Redacteur technologie

Zelfs de oorspronkelijke documenten van het wereldwijde web ontsnappen er niet aan. Ze worden gekoppeld aan een niet-fungibel token. Zo'n NFT schrijft je eigenaarschap over een digitaal iets voor altijd in op een blockchain.

De vader van het www, Tim Berners-Lee, nam er het veilinghuis Sotheby's voor onder de arm. De 9.555 lijnen code die de basis van het wereldwijde web zijn en die hij tussen 1990 en 1991 schreef, worden gekoppeld aan een NFT. Die wordt geveild van 23 tot 30 juni.

NFT's werden een rage in maart. Het veilinghuis Christie's verkocht toen het digitale kunstwerk 'Everydays' van Beeple voor 69 miljoen euro via een NFT. Daarna begon iedereen alle mogelijke digitale 'objecten' als NFT te koop aan te bieden.

Normaal wordt een blockchain aangeprezen als een manier om onnodige tussenpersonen uit te schakelen. Blockchains leven op vele computers en dankzij slimme technologie kunnen ze - zonder centraal toezicht - transacties voor de eeuwigheid registreren. Zeker de blockchain Ethereum deed 'smart contracts' ingang vinden, die de deur openden voor gedecentraliseerde financiële diensten en ook NFT's. Klassieke banken, maar ook poortwachters zoals de klassieke kunsthandel zouden niet meer nodig zijn.

Maar tussenpersonen zijn hardnekkig. Beeple gooide zijn 'Everydays' niet gewoon op een NFT-marktplaats zoals OpenSea. Hij nam het aloude Christie's onder de arm. Berners-Lee stapte naar Sotheby's, een huis dat nog iets ouder is. Het gaat wel mee met zijn tijd. Sotheby's opende in de virtuele blockchainwereld Decentraland een virtuele tweeling van zijn Londense hoofdzetel.

De blockchain zet gevestigde waarden van de kunsthandel allerminst buitenspel.

Het veilt ook niet louter een NFT met een link naar de bestanden uit de jaren 1990 en 1991. Er hoort een brief bij van Berners-Lee, een video gemaakt door een grafisch vormgever, een digitale poster en een afbeelding van de fysieke handtekening van de vader van het web.

Dat alles moet er toe bijdragen dat de verkoop een succes is. Het geld gaat naar initiatieven van Berners-Lee en zijn echtgenote. Dat is allemaal prima, maar het is interessant te zien dat in dit geval de blockchain de gevestigde waarden van de klassieke kunsthandel allerminst buitenspel zet.

Over de NFT-markt wordt tegelijk gezegd dat ze onderuit is gegaan sinds de hoogdagen van maart én dat ze springlevend is vanwege allerlei projecten en geslaagde verkopen. 'De hype om gewone kunst te kopiëren naar NFT's waait stilaan over. Nu vertrekken kunstprojecten in de NFT-wereld vooral vanuit een digitale mindset', zegt een expert mij. En wat getuigt meer van een digitale mindset dan de creatie van het wereldwijde web? 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud