IBM pakt uit met nieuwe sprong in chiptechnologie

Het onderzoekslab van IBM in Albany. ©via REUTERS

IBM kondigt de eerste technologie aan die chips van 2 nanometer maakt. Die chips kunnen tot 45 procent sneller zijn dan de 'gewone' chips van 7 nanometer en tot 75 procent meer energie-efficiënt.

Het zal waarschijnlijk meerdere jaren duren vooraleer de technologie op de markt komt. IBM was ooit een grote chipmaker, maar besteedt nu de productie in grote volumes uit aan het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. Maar het techbedrijf heeft nog een onderzoekscentrum in Albany in de staat New York dat testchips maakt in beperkte hoeveelheden.

De technologie die IBM toonde, is een fundamentele bouwsteen van een chip, een transistor die als een elektronische aan-uitknop werkt om de eentjes en nulletjes te vormen die aan de basis liggen van hedendaagse computers. IBM zegt nu 50 miljard transistors op een chip ter grootte van een vingernagel krijgen, wat volgens de gespecialiseerde site AnandTech neerkomt op 333 miljoen transistors per vierkante millimeter.

50 miljard
Transistors op een vingernagel
IBM meldt 50 miljard transistors op een chip ter grootte van een vingernagel te krijgen.

Door de transistors heel klein te maken, kunnen ook problemen ontstaan door weglekkende elektronen wanneer de 'knop' verondersteld wordt op 'uit' te staan. Volgens IBM kunnen die lekken worden gedicht.

De meest geavanceerde chips van het Taiwanese TSMC halen nu ongeveer 173 miljoen transistoren per vierkante millimeter. TSMC doet het daarmee beter dan het Zuid-Koreaanse Samsung dat op zijn beurt het Amerikaanse Intel overklast. De Amerikaanse en Europese afhankelijkheid van TSMC is een heikel punt in de geopolitiek van de technologie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud