M/V van de dag

Kritische, amper 32-jarige waakhond maakt big tech nerveus

Lina Khan, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC. ©REUTERS

De 32-jarige rechtenprof Lina Khan wordt de voorzitter van de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC. De benoeming door president Joe Biden verrast én verontrust big tech, want ze is al jaren erg kritisch voor Amazon en co.

Het concept macht interesseert Lina Khan al sinds het middelbaar. Op school en aan de universiteit schreef ze voor studentenbladen. Journalistiek was de beste manier om mensen met macht voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen, vond ze toen. Ook haar thesis aan Williams College ging over macht. Die zoomde in op de politiek denker Hannah Arendt, een specialiste in het thema.

De essentie

  • De 32-jarige Lina Khan is door president Joe Biden benoemd tot voorzitter van de concurrentiewaakhond FTC.
  • Khan werd bekend als juriste met haar vlijmscherpe analyse van de machtspositie van Amazon.
  • Grote technologiebedrijven wachten haar beleid af, lobbyorganisaties gaan in het verweer tegen haar visie.

De Amerikaanse, die 11 was toen ze met haar Pakistaanse ouders van Londen naar de VS emigreerde, werd geen journalist na haar afstuderen. Ze trok naar Washington en kwam bij de New America Foundation terecht, bij de groep Open Markets die onderzoek deed naar monopolievorming.

Khan raakte gefascineerd door het onderwerp en ging rechten studeren aan Yale University. Toen ze daar in 2017 nog op de schoolbanken zat, publiceerde ze in The Yale Law Journal het artikel 'Amazon's Antitrust Paradox'. Daarin argumenteerde ze dat de e-commercegigant Amazon op zichzelf essentiële handelsinfrastructuur vormt en daar veel macht uit put. Amazon heeft te veel controle om gezonde concurrentie mogelijk te maken, luidde het.

Concurrentiespecialisten gingen er te gemakkelijk van uit dat er geen probleem is omdat de consument op korte termijn lage prijzen betaalt. Ongezonde machtsconcentraties kunnen nefast zijn voor de innovatie die voortvloeit uit meer normale concurrentieverhoudingen, stelde Khan.

'Met één academisch artikel herziet de 29-jarige Lina Khan decennia van monopoliewetgeving', schreef The New York Times in 2018.

'Met één academisch artikel herziet de 29-jarige Lina Khan decennia van monopoliewetgeving', schreef The New York Times in 2018. Ondertussen werden zij en de groep Open Markets zelf geconfronteerd met machtsuitoefening. De New America Foundation vond dat er voor de mensen van Open Markets geen plaats meer was in de stichting. Critici wezen Google met de vinger, dat New America Foundation sponsorde. Ook was de toenmalige Google-topman Eric Schmidt voorzitter van de stichting. Open Markets, mét Khan, zou als zelfstandige denktank verdergaan.

Nu wordt de juriste, die ook professor aan Columbia Law School is, de voorzitter van de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC). De Democratische senator Elizabeth Warren vindt het 'geweldig' dat president Joe Biden voor Khan koos. Warren profileert zich met stellingnames tegen de machtspositie van big tech en ontmoette Khan al tijdens diens werk voor Open Markets.

Maar Khan heeft ook tegenstanders. De kritiek op de macht van big tech werd weggezet als Hipster Antitrust. De Republikeinse senator Mike Lee vindt dat haar visies helemaal niet beantwoorden aan een voorzichtige benadering van de wet. Lobbyorganisaties die voor big tech werken, wijzen erop dat ze als hoofd van de FTC de wetten moet toepassen zoals die zijn en niet zoals ze zou willen dat ze zijn.

Khan werkt keihard. Haar man, de cardioloog Shah Ali, leert naar eigen zeggen vooral over de bezigheden van zijn echtgenote door haar tweets te volgen.

Maar wetten veranderen. Khan hielp een rapport van 449 pagina's schrijven voor het Huis van Afgevaardigden, dat moet aantonen waarom de macht van Apple, Amazon, Facebook en Google moet worden ingeperkt. Er werden vijf wetsvoorstellen ingediend om grote technologiebedrijven meer te reguleren. Kahn vindt zelf dat de FTC veel waakzamer moet zijn bij grote overnames op de digitale markten. Ze is ongerust over hoe grote bedrijven hun dominantie in de ene markt gebruiken om ook andere markten onder controle te krijgen.

Dat Khan doorzet om haar doelen te bereiken, mag duidelijk zijn. Ze werkt keihard. Haar man, de cardioloog Shah Ali, leert naar eigen zeggen vooral over de bezigheden van zijn echtgenote door haar tweets te volgen. En tijdens haar studies waren tekstberichtjes tot 2 uur 's nachts, het uur dat de bibliotheek sloot, niet ongewoon.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud