Advertentie

Leuvense 3D-printer tilt diagnostische testen naar hoger niveau

Een coronazelftest is een voorbeeld van een 'laterale flowtest'. KU Leuven maakt het met een 3D-printtechniek mogelijk complexere testen te maken. ©Photo News

Onderzoekers van de KU Leuven pakken uit met een 3D-printtechniek om complexe diagnostische testen snel, eenvoudig en goedkoop te ontwikkelen.

De bekendste diagnostische test is de zwangerschapstest, een eenvoudige strip die met een gekleurd streepje aangeeft of iemand zwanger is. Op dezelfde manier kunnen we sinds kort aan de hand van slijmvlies zelf testen of we besmet zijn met het coronavirus.

Dat zijn beide voorbeelden van een zogenaamde 'lateral flowtest', een simpele tweedimensionele test voor een ja-neeantwoord waarvoor geen dure randapparatuur of een laboratorium nodig is. Voor testen waarvoor meerdere stappen en verschillende spoelingen nodig zijn, werkt dat eenvoudige principe niet.

Leuvense onderzoekers ontwikkelden daarom met een 3D-printer een 3D-versie van een 'lateral flowtest'. Op een driedimensioneel blokje poreus polymeer ('suikerklontje') worden op precieze plaatsen inkten geprint. Het resultaat is een netwerk van kanalen en sluizen die het staal automatisch tegenhouden of doorlaten, zonder dat daar bewegende onderdelen voor nodig zijn.

Biomarker voor kanker

Innovatiemanager Bart van Duffel legt uit: 'Het geprinte netwerk maakt het bijvoorbeeld mogelijk de vloeistof van het staal in een kanaal tegen te houden in afwachting dat een vloeistof van een ander staal een barrière doorbreekt die de sluis openzet. Op die manier kan je complexere testen 'programmeren', bijvoorbeeld om een biomarker voor kanker op te sporen.'

3D-printen maakt complexe diagnostische testen mogelijk

'Voor de 3D-printer maakt het niet uit hoe complex je het netwerk van kanaaltjes maakt', zegt onderzoeker Cesar Parra. De techniek is bovendien betaalbaar en schaalbaar, luidt het. Zo kan de productie van een test om allergieën om te sporen - die op een dikke bankkaart past - minder dan 1 euro kosten (per test). Een opsteker voor ontwikkelingslanden met een gebrek aan medische infrastructuur, waar de nood aan betaalbare diagnostische testen hoog is.

De 3D-printtechniek is vooral een opsteker voor ontwikkelingslanden met een gebrek aan medische infrastructuur, waar de nood aan betaalbare diagnostische testen hoog is.

Concrete toepassingen voor de 3D-printtechniek zijn er nog niet, zegt Van Duffel. 'We kijken uit naar partners om samen testen te ontwikkelen.' De onderzoeksgroep maakt werk van een eigen 3D-printer. De 'proof of concept' werd gemaakt met een commerciële printer die werd aangepast en op basis van een standaardtest voor allergieën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud