Advertentie
analyse

Microsoft kruist de degens met Facebook in de metaverse

In het Teams-metaverse van Microsoft nemen zowel avatars als fysieke deelnemers deel aan vergaderingen. ©Microsoft

De strijd om de metaverse laait op. Nadat Facebook vorige week zijn bedrijfsnaam veranderd heeft in Meta Platforms komt Microsoft met concrete plannen.

De digitale en de fysieke wereld komen samen en Microsoft werkt aan 'een geheel nieuw platform, de metaverse', zei topman Satya Nadella van de softwaregigant. 'In zekere zin stelt de metaverse ons in staat om computergebruik in de echte wereld in te bedden en om de echte wereld in computergebruik in te bedden, waardoor echte aanwezigheid in gelijk welke digitale ruimte wordt gebracht', zei hij deze week op de Microsoft Ignite-conferentie.

Frank Shaw, de vicepresident communicatie, heeft het in een blogpost over een 'persistente, digitale wereld die verbonden is met vele aspecten van de fysieke wereld, waaronder mensen, plaatsen en dingen. De metaverse laat gedeelde ervaringen toe in zowel de fysieke als de digitale wereld.'

De essentie

  • Microsoft wil de metaverse verbinden met de echte wereld.
  • Gebruikers van Teams gaan ook als avatar kunnen deelnemen aan videoconferenties.
  • Een toepassing is het bouwen van digitale tweelingen van installaties en winkelruimtes.
  • De metaverse gaat ook in de gamingafdeling van Microsoft worden toegepast.
  • Een concurrentiestrijd met onder meer Facebook kondigt zich aan.

Office in de metaverse

Microsoft past de metaversegedachte toe op het samenwerkingsplatform Teams. In Teams-videoconferenties gaan deelnemers kunnen verschijnen als gepersonaliseerde avatars. Die avatars kunnen zich onderdompelen in virtuele omgevingen waar ze met vertrouwde Office-software werken. Dat wordt mogelijk gemaakt door Mesh, een nieuw softwareplatform voor virtual en augmented reality. Het is toegankelijk met de HoloLens-headset van Microsoft maar ook met toestellen van andere bedrijven, inclusief de Quest-headset van Meta Platforms. Gebruikers zonder headset kunnen volgen op het scherm van hun computer of smartphone. De software wordt nu getest en wordt in de eerste helft van volgend jaar uitgerold.

Een concurrentiestrijd met Facebook kondigt zich aan. Dat heeft de virtuele kantooromgeving Horizon Works in de aanbieding. Topman Mark Zuckerberg heeft het net zoals Microsoft over het 'gevoel van copresentie' dat de technologie mogelijk maakt.

Cisco kondigde pas een initiatief aan met een ander model. In plaats van met avatars werkt dat bedrijf met fotorealistische hologrammen.

AB InBev

De metaverse stelt ons in staat echte aanwezigheid in gelijk welke digitale ruimte te brengen.
Satya Nadella
Topman Microsoft

Virtuele omgevingen worden al volop gebruikt in de bedrijfswereld. Accenture, gespecialiseerd in IT-diensten en consulting, maakte met Microsoft-software een digitale tweeling van zijn hoofdkwartier. Die virtuele ruimte wordt gebruikt om nieuwe werknemers wegwijs te maken.

Anheuser-Busch InBev maakte digitale kopieën van brouwinstallaties en de aanvoerketen. Die worden gesynchroniseerd met de fysieke installaties. Het systeem helpt de brouwers zich aan te passen aan wijzigende omstandigheden. Microsoft ziet een belangrijke markt voor cloudsoftware die bedrijven zulke dingen laat doen, geholpen door data-analyse en artificiële intelligentie.

AB InBev maakte digitale kopieën van brouwinstallaties en de aanvoerketen.

Gaming

Nadella ziet de metaverse breder dan de professionele markt. Microsoft staat ook sterk in gaming en volgens Nadella zijn games zoals Halo, Minecraft en Flight Sim ook deel van de metaverse. 'Ze bestaan vandaag in 2D, maar we zijn zeker van plan om er een volledige 3D-wereld van te maken.' Ook in entertainment zal Facebook dus moeten opboksen tegen Microsoft evenals tegen gamingrootheden zoals Epic Games (Fortnite) en Roblox.

Ondertussen blijft het afwachten met welke headset en plannen Apple komt. Dat bedrijf werkt aan een hoogkwalitatieve headset die er volgens onbevestigde geruchten volgend jaar aankomt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud