Microsoft wil zijn software alomtegenwoordig en onzichtbaar maken

Medewerkers rond een virtueel bouwsel midden in de fysieke werkelijkheid ©rv

De mixedrealityheadset HoloLens 2 van Microsoft laat kraanmannen toe hun gevaarte vanop afstand te besturen en laat chirurgen door elkaars ogen kijken. Maar het is slechts het topje van de ijsberg in de strategie van Microsoft.

In het Zaventemse Microsoft Technology Center demonstreren experten van Microsoft hoe mixed reality (MR) nog iets anders is dan augmented reality (AR). De makkelijk zittende headset HoloLens 2 toont de fysieke omgeving - een vergaderruimte - maar ook virtuele objecten in die ruimte zoals een tafeltje of een motorblok. Als je achter een fysiek scherm gaat staan, verdwijnt het virtuele object voor het scherm.

Dat lijkt evident, maar is het niet. Het betekent dat fysieke en digitale werkelijkheid op elkaar worden afgestemd en kunnen reageren op elkaar. Het is niet louter een digitaal laagje boven op de fysieke werkelijkheid, het is een deel van één werkelijkheid.

Didier Ongena, algemeen directeur Microsoft België en Luxemburg. ©Dieter Telemans

De HoloLens wordt gebruikt in industriële omgevingen, in de gezondheidszorg en in musea. DEME Environmental Contractors, de milieuafdeling van de Antwerpse baggergroep, laat een kraan midden op de Schelde besturen door een iemand die aan de oever staat. De bestuurder heeft via de headset hetzelfde perspectief als zou hij in de kraan zitten. Bovendien krijgt hij gegevens op zijn scherm over onder meer de windsterkte.

Op dit moment - een jaar nadat het toestel beschikbaar werd in ons land - gebruiken een tiental bedrijven en instellingen het. Dat lijkt niet veel, maar Didier Ongena, algemeen directeur van Microsoft België en Luxemburg, is er niet door verontrust. 'De HoloLens 2 is er nog maar een jaar, ik zie dat ontwikkelaars vragen stellen en apps bouwen. Ontwikkelaars die onze nieuwe software Mesh gebruiken, zullen ons ook nieuwe use cases tonen.'

Wij blijven een software- en een cloudbedrijf.
Didier Ongena
Algemeen directeur Microsoft België en Luxemburg

Ecosysteem

Mesh is bovendien veel belangrijker voor Microsoft dan de headset. Als de HoloLens het onderspit delft tegen concurrenten, zou het bedrijf daar niet van wakker liggen. De HoloLens toont de weg die de hardware uitgaat, Microsoft zet in op de software en een ecosysteem van ontwikkelaars.

Mesh is begin maart gelanceerd. Het moet het makkelijker en minder duur maken om samen te werken in een gemengde realiteit van hologrammen en fysieke werkelijkheid. Dat kan met een variëteit aan toestellen, van de HoloLens 2 met een prijskaartje van 3.500 euro tot Facebooks virtualrealityheadset Oculus Quest 2, die 349 euro kost. Zelfs gewone smartphones en laptops zijn welkom in MR-bijeenkomsten.

Door het open karakter van Mesh hoopt Microsoft dat meer ontwikkelaars apps zullen bouwen voor het systeem. Welke toestellen gebruikers kiezen, doet er veel minder toe. 'Wij blijven een software- en een cloudbedrijf', zegt Ongena. 'Het landschap van Microsoft is eenvoudig. Azure is de cloudinfrastructuur, met componenten zoals veiligheid, privacy en identiteitsmanagement. Daarboven zit een datalaag en ten slotte zijn er de ontwikkelingsomgevingen en daarop applicaties. '

Teams

Teams is zo'n ontwikkelingsomgeving. Voor heel wat gebruikers 'gewoon een videoconferencingapp', maar Microsoft-topman Satya Nadella ziet dat anders. Voor hem is het een besturingssysteem, waar ook externe partners eigen apps op kunnen bouwen. Zo ontwikkelde het Kontichse Thola een app waarbij Teams wordt geïntegreerd in een virtuele conferentieomgeving waar deelnemers elkaar apart kunnen ontmoeten. Teams draait ook niet alleen op Windows, maar ook op iOS, Android en Linux. 'We willen dat zo veel mogelijk mensen de applicaties kunnen gebruiken', legt Ongena uit.

Aan een ontmoeting gaan vaak mails of berichtjes vooraf, documenten die worden uitgewisseld of beloofd. Na een Teams-meeting is er misschien een opname met een vertaling en nota's. Artificiële intelligentie moet dat naadloos in elkaar passen. 'Misschien gaat het gesprek in het Duits zijn en weet het systeem dat je die taal niet vaak gebruikt. Het kan dan voorstellen vertaling te voorzien. Of een digitale butler kan je met een dagelijkse mail attenderen op dingen die je anders misschien over het hoofd gaat zien.'

Hologrammen

Aan de ene kant werkt Microsoft dus aan een immersieve mixedrealityomgeving waarbij we samen beraadslagen per video of als avatar in mixed reality. Die avatars zien er nog cartoonesk uit, maar Ongena ziet ze sneller dan we denken evolueren naar fotorealistische hologrammen. Daarbij is ook spatial audio van groot belang - het laat toe dat je het hologram naast je iets kunt toefluisteren.

We hebben de neiging technologische vooruitgang te onderschatten.
Didier Ongena
Algemeen directeur Microsoft België en Luxemburg

Daarbovenop moet AI helpen met organisatie, nota's, kalenderbeheer en vertalingen. Dat gaat ver. Microsoft verwierf een exclusieve licentie op het taalmodel GPT-3 van het Californische bedrijf OpenAI. Dat moet op termijn toelaten dat iemand in natuurlijke taal aan Excel duidelijk maakt wat het moet doen. Naarmate technologie alomtegenwoordiger wordt, verdwijnt ze in onze ervaring naar de achtergrond, voorspelt Ongena. 'Er gaat zoveel gebeuren. We hebben de neiging technologische vooruitgang te onderschatten.'

De essentie

  • Microsofts HoloLens-headset voor mixed reality moet de fysieke en de digitale werkelijkheid vermengen.
  • De software Microsoft Mesh laat toe met verschillende toestellen deel te nemen aan mixedrealityvergaderingen. Het open karakter moet meer appbouwers aantrekken.
  • Ook Teams is zo'n omgeving waarvoor appbouwers eigen diensten kunnen ontwikkelen.
  • Artificiële intelligentie moet de gebruiker toelaten zich optimaal te organiseren in die nieuwe wereld. Naarmate de technologie alomtegenwoordig wordt, verdwijnt ze in de ervaring naar de achtergrond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud