Advertentie

Microsoft zegt Apple de wacht aan met Windows 11

Satya Nadella, de topman van Microsoft. ©Clara Margais/dpa

Microsoft pakt uit met het besturingssysteem Windows 11 en laat daarbij niet na Apple een sneer te geven. Maar het bedrijf krijgt ook kritiek voor de manier waarop het omgaat met concurrentie.

Het besturingssysteem van Microsoft voor pc bestaat 35 jaar. Meer dan ooit is het cruciaal om externe ontwikkelaars te verleiden het ecosysteem rond Microsoft verder uit te bouwen. De softwaregigant heeft een duidelijke boodschap voor hen: appbouwers mogen in de nieuwe Windows-winkel hun eigen betalingssysteem gebruiken. In dat geval betalen ze geen commissie aan Microsoft.

De essentie

  • Microsoft brengt eind dit jaar Windows 11 op de markt.
  • Het systeem zal ook toelaten Android-apps te vinden en te gebruiken en ontwikkelaars hoeven niet het betalingssysteem van Microsoft te gebruiken.
  • De samenwerkingsapp Teams wordt geïntegreerd in Windows 11.
  • Critici zeggen dat Microsoft de concurrentie benadeelt door het bundelen van producten.

Dat is een groot verschil met dat andere bedrijf met een marktwaarde van ruim 2.000 miljard dollar, Apple. Dat strijdt voor de rechtbank met het gamingbedrijf Epic Games over het feit dat het zijn appwinkel en betalingssysteem oplegt aan de ontwikkelaars. Het rekent 30 procent commissie aan voor ontwikkelaars die jaarlijks meer dan 1 miljoen dollar inkomsten hebben.

In die zaak steunt Microsoft het gamingbedrijf. Bovendien verlaagde het softwarebedrijf onlangs zelf de commissies op games tot 12 procent, terwijl de commissie op andere apps 15 procent blijft.

Windows 11 bouwt ook grafische widgets in die nieuws van het web halen, in eerste instantie gericht op lokale nieuwsaanbieders, en geeft lezers de mogelijkheid om de publicatie of auteur een fooi te geven voor hun inhoud. Een ander beleid dan bij Google en Facebook die regelmatig in de clinch gaan met mediabedrijven over de betaling van nieuwsverhalen.

Vandaag heeft de wereld een meer open platform nodig.
Satya Nadella
CEO Microsoft

De nieuwe Windows-winkel laat gebruikers toe mobiele apps van Android te vinden en te gebruiken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van technische hulp van zowel Amazon als Intel. 'Vandaag heeft de wereld een meer open platform nodig, dat apps toelaat om op zichzelf staande platforms te worden', zei CEO Satya Nadella van Microsoft bij de virtuele voorstelling van Windows 11.

Teams

Dat imago van openheid dreigt ondermijnd te worden door het belang dat Nadella hecht aan de communicatiesoftware Teams. Hij beschouwt dat niet louter als een instrument voor videoconferencing, maar als een heus samenwerkingsplatform waar ook externe ontwikkelaars apps aan kunnen koppelen.

Teams zal nu worden geïntegreerd in Windows, bereikbaar met een knop onderaan het scherm van de gebruiker. Teams kwam in 2017 op de markt, terwijl de populaire samenwerkingsapplicatie Slack al een jarenlange voorsprong had uitgebouwd. Doordat Teams inbegrepen is in Office kon het snel oprukken.

Teams zal worden geïntegreerd in Windows. De communicatiesoftware krijgt een knop onderaan het scherm van de gebruiker.

Het integreren van een nieuw product in een gevestigd product doet volgens waarnemers denken aan de jaren 90 van vorige eeuw toen de softwaremaker zijn dominantie uitbouwde door andere producten te bundelen met Windows en die vooraf geïnstalleerd op ongeveer elke nieuwe pc te zetten. Dat leidde toen tot lang uitgesponnen conflicten met de concurrentiewaakhonden. Ook nu gaan die een rol spelen, want Slack stapte al in juli vorig jaar naar de Europese toezichthouders over de integratie van Teams in Office.

Microsoft beklemtoonde dat Windows 11 wel degelijk concurrerende producten zoals Slack en Zoom zal tonen, met name dankzij nieuwe faciliteiten waarbij gebruikers verschillende apps kunnen verenigen op een scherm.

Docking

Een andere nieuwigheid is dat het makkelijker wordt een computer die aangesloten is aan een extern beeldscherm te ontkoppelen, bijvoorbeeld om deel te nemen aan een vergadering, en vervolgens weer aan te sluiten aan zijn dockingstation.

Ook voor gamers komen er vernieuwingen zoals een Xbox-app en betere gamingperformantie.

Windows 11 zou tegen eind dit jaar beschikbaar zijn. Het is de eerste grote verandering aan het besturingssysteem sinds 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud