Rechtszaak tussen Apple en Epic Games bepaalt mee toekomst appwinkels

Apple-topman Tim Cook verdedigt het beleid van zijn bedrijf voor de rechtbank. ©REUTERS

Het Amerikaanse gamingbedrijf Epic Games en de techgigant Apple hebben drie weken voor een rechtbank in het Californische Oakland gedebatteerd over de App Store van Apple. De zaak zal een impact hebben op de toekomst van appmarkten.

Epic Games, de maker van de populaire game Fortnite en van de Unreal Engine-software voor ontwikkelaars, wil dat Apple concurrerende winkels voor mobiele apps toelaat. Ontwikkelaars zouden vrij moeten zijn andere betalingssystemen dan dat van Apple te gebruiken.

De essentie

  • Epic Games wil dat Apple op iOS concurrerende winkels en betalingssystemen toelaat.
  • Apple zegt dat het dan een soort Android wordt en consumenten zo minder keuze zouden hebben.
  • De rechter is mogelijk op zoek naar een compromis.

Apple meent dat ingaan op die eis betekent dat zijn iOS-systeem sterk zou gelijken op het concurrerende Android-systeem, waardoor de consument minder keuze zou hebben. 'Het staat iedereen die appwinkels van derde partijen wil vrij een Android-toestel te kopen. Wat hier voorgesteld wordt, is Apple te dwingen een concurrerend product uit de markt te nemen', stellen de advocaten van Apple.

Logischerwijze zijn er drie mogelijkheden. Ofwel wint Epic Games over de hele lijn en oordeelt de rechter dat Apple ook andere appstores moet toelaten in zijn ecosysteem. Dat zou een fundamentele verandering zijn in het zakenmodel van Apple, waarbij nog onduidelijk is hoe groot de impact echt zou zijn. Mogelijk kiezen de consumenten dan toch nog voor de door Apple beheerde winkel.

Of Apple wint en de toestand blijft in essentie onveranderd. In dat geval is het een belangrijk juridisch precedent dat eventuele andere uitdagers zal afschrikken.

De derde mogelijkheid, waar nogal wat waarnemers in geloven, is dat de rechter een compromis voorstelt. Het valt dan af te wachten wie van beide partijen het ongelukkigst zal zijn, maar ook deze mogelijkheid zou een belangrijk precedent zijn.

Een datum voor de uitspraak is er nog niet. De rechter moet zich door 4.500 bladzijden aan getuigenissen worstelen. Tegen de uitspraak is ook nog beroep mogelijk.

Kritisch

Maandag konden Apple en Epic Games voor het laatst hun argumenten geven in de rechtbank. Rechter Gonzalez Rogers ondervroeg de partijen drie uur over hoever ze zou kunnen of moeten gaan om het model van de App Store te veranderen. Daarbij was ze kritisch voor zowel Epic als Apple.

Het staat iedereen die appwinkels van derde partijen wil vrij een Android-toestel te kopen.
Advocaten van Apple

Apple verdient 30 procent commissie op de opbrengsten van apps. In november vorig jaar werd aangekondigd dat ontwikkelaars die minder dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen met al hun apps die commissie gehalveerd zien tot 15 procent. Dat werd toen voorgesteld als een steun voor kleine bedrijven in de coronacrisis.

Vorige week zei de rechter dat Apple op een disproportionele manier geld lijkt te verdienen met de apps van gamemakers. Maar dat betekent nog niet dat ze iOS wil opengooien voor andere appwinkels. Maandag vroeg ze de advocaten van Epic of er manieren waren om tegemoet te komen aan hun bezorgdheden zonder Apple daarbij te dwingen concurrerende appwinkels toe te laten.

Ze toonde zich zeer bewust van de financiële belangen die op het spel staan. 'Laat dit duidelijk zijn. Epic is hier omdat als het gelijk haalt het van miljarden dollars aan inkomsten naar duizenden miljarden dollars aan inkomsten gaat. Het is hier niet uit goedhartigheid', zei Rogers. Epic wil een concurrerende appwinkel verder ontwikkelen.

Rogers zei ook nog dat de voorstellen van Epic er wellicht op zouden neerkomen dat het gamebedrijf Apple helemaal niets meer zou betalen. Daar maakt ze zich zorgen over. CEO Tim Sweeney van Epic, die het hele proces bijwoonde, 'valt de fundamentele manier aan waarop Apple inkomsten genereert', stelde de rechter vast. 'Er is een redelijk argument dat Apple die winsten gebruikt ten voordele van het hele ecosysteem.'

Tegelijk stelde de rechter vast dat Apple ontwikkelaars niet toelaat e-mailadressen van iPhone-gebruikers te gebruiken om betalingsmanieren voor te stellen die het systeem van Apple ontwijken. 'Dat lijkt anticoncurrentieel', zei ze.

Winstmarge

Een expert die getuigde voor Epic zei dat de App Store in 2019 een winstmarge van 78 procent haalde. Apple-topman Tim Cook wilde dat cijfer niet bevestigen. Het bedrijf zou geen winst berekenen per afdeling. Gevraagd of aankopen in de apps het merendeel uitmaken van de inkomsten van de appwinkel beperkte hij zich tot een 'ik denk het'. De rechter stelde vast dat de gamingsector buitenproportioneel veel geld betaalt aan Apple. 'Het lijkt bijna alsof zij alle subsidiëren', merkte ze op.

Een mogelijk compromis zou dus kunnen zijn dat er één appwinkel blijft maar dat appontwikkelaars het licht op groen krijgen om gebruikers ertoe aan te zetten op het web betalingen te doen eerder dan in de app.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud