Starship-raket van SpaceX slaagt in eerste landing

Het Starship SN15 van SpaceX bij vertrek. ©REUTERS

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de ondernemer Elon Musk, lukte voor het eerst in een behouden vaart en terugkeer van een Starship-raket. De vier vorige testvluchten eindigden met explosies.

De Starship-raket is een volledig herbruikbaar raketsysteem voor missies naar bijvoorbeeld de maan en Mars.

Starship | SN15 | High-Altitude Flight Test

SpaceX Starship Number 15 werd woensdag vanop de testsite nabij Boca Chica Village in het zuiden van Texas gelanceerd. Op de video was wel te zien hoe vlammen ontsnapten uit de basis van de raket kort na de landing, al is dat volgens SpaceX niet abnormaal. Het vuur werd geblust.

Eerder had het gevaarte zichzelf in verticale positie gemanoeuvreerd toen het de grond naderde. De 16 verdiepingen tellende raket met drie motoren daalde vervolgens af ​​naar een zachte landing op de landingsplaats. Elon Musk becommentarieerde het gebeuren op Twitter in ruimtevaarttaal:

De vlucht gebeurde op de zestigste verjaardag van de eerste ruimtevlucht door een Amerikaanse astronaut, Alan Shepard.

De complete Starship-raket, die 120 meter hoog zal zijn, staat centraal in Musks ambities om menselijke ruimtereizen betaalbaarder en routinematiger te maken.

Een eerste Starship-vlucht rond de aarde is gepland voor het einde van het jaar. Musk heeft gezegd dat hij van plan is om in 2023 de Japanse miljardair Yusaku Maezawa rond de maan te vliegen met het ruimteschip

Ruimtetoerisme in juli

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, mikt op 20 juli voor een eerste bemand ruimtetochtje met zijn New Shepard-ruimtetuig. Een van de zetels gaat naar de winnaar van een vijf weken durende veiling. De opbrengst daarvan gaat naar de stichting van het bedrijf.

De New Shepard bestaat uit een raket en capsule die autonoom zes passagiers meer dan 100 km boven de aarde moeten brengen. Er wacht de passagiers dan enkele minuten gewichtloosheid en een zicht op de planeet voordat de capsule met parachutes terugkeert naar de aarde.

Blue Origin protesteert tegen de toekenning door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA van een contract van 2,9 miljard dollar aan concurrent SpaceX van Elon Musk. SpaceX moet de VS in staat stellen terug te keren naar de maan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud