Advertentie
Advertentie

Tokens van verveelde apen halen ruim 20 miljoen euro bij Sotheby's

Een lid van de Bored Ape Yacht Club.

Een verzameling van 107 non-fungible tokens (NFT's) die beelden van cartoonapen vertegenwoordigen, is bij het veilinghuis Sotheby's verkocht voor 24,4 miljoen dollar (20,6 miljoen euro).

NFT's zijn digitale tokens die blockchaintechnologie gebruiken om te registreren wie een digitaal object bezit. Het kan gaan om een beeld, een video of een spelelement zoals een gamewapen. Er zijn overigens ook NFT's die verwijzen naar fysieke objecten. Het is de bedoeling dat elk token uniek is.

De beelden zijn een deel van de Bored Ape Yacht Club, een collectie van 10.000 computergemaakte cartoonapen van het Amerikaanse bedrijf Yuga Labs. De eigenaars van zo'n NFT worden ook lid van een onlineclub.

Bij Sotheby's werden de voorbije dagen 101 apenbeelden geveild met telkens verschillende combinaties van kledij, accessoires en gelaatsuitdrukkingen. In de collectie zit ook de optie om zes 'mutaties' te genereren.

Ook werden 101 Bored Ape Kennel Club-NFT's geveild. Dat is een verzameling honden die in de markt worden gezet als huisdieren voor de apen. Zij brachten nog eens 1,835 miljoen dollar op. Er kon worden betaald in de cryptomunten bitcoin, ether en USDC en in gewoon geld.

De kopers verwerven ook de intellectuele eigendomsrechten, wat ongebruikelijk is bij NFT's.

De NFT-markt doet het bijzonder goed. In augustus werd op de grootste marktplaats, OpenSea, een handelsvolume van 3,4 miljard dollar gehaald.

Speculatieve bubbel

Nogal wat waarnemers beschouwen de NFT-markt als een speculatieve bubbel. Een mening die Sotheby's uiteraard niet deelt. 'Ik denk dat het een zeer organische markt is met geweldige verzamelaars die veel waardering hebben voor kunst', zegt Michael Bouhanna, een expert in hedendaagse kunst bij Sotheby's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud