Advertentie

Twitter maakt giften en fooien mogelijk, ook in bitcoin

Jack Dorsey, de topman van Twitter. ©Bloomberg

Twitter maakt het wereldwijd mogelijk voor gebruikers om elkaar fooien en giften toe te sturen. Opvallend is dat daarbij ook in bitcoins kan worden betaald.

Naast de 'Volg'-knop op Twitter-profielen kunnen gebruikers ook een knop met een bankbriefje activeren, werd in een blogpost van het bedrijf aangekondigd. Via die knop kunnen bezoekers van het profiel dan een fooi geven. In onze contreien kan dat via een extern betaalsysteem zoals Patreon of GoFundMe. Ook kan een gebruiker zijn bitcoinadres invullen en betalingen krijgen vanuit gelijk welke bitcoinwallet. De gevers en ontvangers moeten wel minstens 18 jaar oud zijn.

Twitter ziet allerlei gebruiksmogelijkheden. Dat gaat van het aanmoedigen van een commentator tot het helpen van een kleine ondernemer en het doen van giften voor goede doelen.

Twitter legt geen limiet op de hoogte van het bedrag, maar externe betaaldiensten kunnen dat eventueel wel doen. Ook houdt de berichtendienst geen commissie in bij het gebruik van de betaalmogelijkheid. Het bedrijf mikt op het verhogen van het gebruikersengagement op het platform.

Bitcoin

Twitter houdt geen commissie in bij het gebruik van de betaalmogelijkheid en mikt op het verhogen van het gebruikersengagement op het platform.

In de meeste Amerikaanse staten en in El Salvador kunnen gebruikers voor hun bitcoinbetalingen Strike gebruiken, een betalingsapp gebouwd op het Bitcoin Lightning Network. Dat netwerk is een laag boven op de bitcoinblockchain die snelle en goedkope transacties mogelijk maakt. 'Strike biedt wereldwijd ogenblikkelijke en gratis betalingen aan', klinkt het in de blogpost van Twitter.

In die post wordt de ambitie herhaald met digitale munten meer mensen aan te sporen deel te nemen aan de economie. Twitter wil ertoe bijdragen dat mensen grensoverschrijdende betalingen kunnen doen met zo weinig mogelijk frictie. Topman Jack Dorsey van Twitter leidt ook Square, een specialist in betalingsdiensten.

Twitter heeft de fooienpot de voorbije maanden uitgetest bij een beperkte groep gebruikers, en rolt het systeem nu uit naar al zijn gebruikers. In eerste instantie zal het wel enkel werken in de Twitter-app op een iPhone, maar over enkele weken zou het ook op Android-toestellen moeten lukken. 

NFT's

Twitter werkt ook aan een functionaliteit die gebruikers moet toelaten hun eigenaarschap van non-fungible tokens (NFT) te tonen op Twitter, werd tijdens een persbriefing gezegd. NFT's zijn unieke, op een blockchain geregistreerde eigendomsbewijzen van digitale en soms ook fysieke objecten.

De berichtendienst werkt ook aan steunmaatregelen voor organisatoren van audiochats op het platform. Die dienst, Twitter Spaces, is een concurrent van onder meer Clubhouse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud