Vader van het web veilt oorspronkelijke code als NFT

Tim Berners-Lee, de vader van het web. ©saskia vanderstichele

Sotheby's veilt binnenkort de 9.555 lijnen code die geschreven zijn door Tim Berners-Lee en die de basis vormen van het wereldwijde web. De code wordt verbonden aan een non-fungible token (NFT).

De code is tussen 1990 en 1991 geschreven en wordt geveild van 23 juni tot 30 juni. Berners-Lee bedacht het wereldwijde web (www) toen hij werkte bij de Europese onderzoeksinstelling CERN.

De NFT is een 'slim contract' dat de authenticiteit van de code bewijst. De NFT zal linken naar de documenten met de code, die door de eigenaar online kunnen worden bekeken of gedownload. De winnende bieder krijgt ook een brief van Berners-Lee over de code en het creatieproces ervan, samen met een video van een half uur, gecreëerd door een grafisch designer, die het schrijven van de code toont. Inbegrepen is ook een 'digitale poster' met de 9.555 lijnen en een afbeelding van de fysieke handtekening van Berners-Lee. Het openingsbod start op 1.000 dollar.

In de 9.555 lijnen code is de oorsprong te vinden van de Hypertext Markup Language (HTML), het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) en van de Uniform Resource Identifiers (URI's).

Berners-Lee nam nooit een patent op zijn uitvinding. 'Mocht ik een patent op het www hebben genomen, dan zaten we hier nu niet te praten', zei hij in een interview met De Tijd. Hij benaderde Sotheby's in april, zegt Cassandra Hatton, die het departement wetenschap en popcultuur van het veilinghuis leidt. De code zit in een tar-archief, een vroege manier om bestanden te comprimeren, dat de oorspronkelijke tijdstempels heeft bewaard. De opbrengst is bestemd voor verschillende initiatieven die door Berners-Lee en zijn echtgenote Rosemary Leith worden gesteund.

Decentralisatie

CryptoPunk #7523 ©REUTERS

In een interview met de krant Financial Times wees de vader van het web op gelijkenissen tussen zijn oorspronkelijke visie voor het web en de filosofie achter het gedecentraliseerde netwerk van de Ethereum-blockchain. Ethereum wordt gebruikt door de meeste NFT's en staat bekend als de basis van 'smart contracts'.

Berners-Lee is volop bezig met een project van datakluizen, Solid genaamd, dat de gebruikers controle moet geven over hun digitale data. In dat project spelen Vlaamse onderzoekers en de Vlaamse overheid een belangrijk rol.

De markt voor NFT's lijkt de jongste maanden af te koelen. Dat verhinderde Sotheby's vorige week niet een Alien CryptoPunk-NFT te verkopen voor 11,75 miljoen dollar. Het werk, de CryptoPunk 7523, heet informeel de Covid Alien omdat de pixelkunstfiguur een masker draagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud