Vitalik Buterin, de jongste cryptomiljardair

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin. ©AFP

De digitale munt ethereum rijgt de records aan elkaar. Het succes maakt van de Russisch-Canadese oprichter Vitalik Buterin de jongste miljardair in de gehypete cryptowereld.

Ethereum rondde maandag de kaap van 4.000 dollar. Tegen die koers is de cryptomunt ruim 450 miljard dollar waard. Daarmee is het kleine broertje van de bitcoin meer waard dan reuzen als Johnson & Johnson en Walmart. Eerder stak ethereum ook al Disney en Nestlé voorbij. 

De computerwetenschapper Vitalik Buterin (27) bedacht het virtuele betaalmiddel om de blockchain, de gedecentraliseerde technologie die toelaat tussenpersonen en de commissies die ze opstrijken uit te schakelen, uit te breiden naar andere toepassingen dan betalingen.

Buterin, die op zijn zesde migreerde van Moskou naar Toronto, koppelde aan de blockchain een script dat ‘slimme contracten’ mogelijk maakt. Die worden automatisch uitgevoerd als de voorwaarden zijn voldaan die beide partijen hebben afgesproken. De ethereums worden dan uitgewisseld (betaald) zonder de tussenkomst van een derde partij.

De technologie kan op termijn het graf delven van bedrijven als Uber en Airbnb, die zelf een miljardenmarkt creëerden door klassieke spelers de pas af te snijden.

1,5 miljard dollar
miljardair
Vitalik Buterin bezit zelf 333.500 ethers, goed voor een waarde van 1,5 miljard dollar.

Buterin bezit 333.500 ethereums, goed voor een waarde van 1,5 miljard dollar. De jongste cryptomiljardair behaalde op zijn 18de de bronzen plak op de Internationale Informatica Olympiade. Hij kreeg van de techmiljardair Peter Thiel (PayPal, Palantir) een beurs van 100.000 dollar om buitenschools onderzoek te doen of een eigen bedrijf op te richten.

Met die prestigieuze beurs gooide Buterin zich op de bitcoinwereld. Toen de bitcoin in 2013 de eerste keer piekte, legde hij met de lancering van het computersysteem Frontier de basis voor het ethereumproject, dat in 2015 live ging.

De Europese Investeringsbank (EIB) gaf voor 100 miljoen euro aan digitale obligaties uit via de ethereumblockchain.

De cryptomunt rijgt de records aan elkaar nu almaar meer bedrijven en organisaties het potentieel van de ethereumblockchain inzien. De Europese Investeringsbank (EIB), de kredietverschaffer van de Europese Unie, gaf eind april voor 100 miljoen euro aan digitale obligaties uit via de technologie. Met blockchain is het eenvoudiger de uitgevers van obligaties te matchen met de kopers.

Digitale kunst en vliegende katten

Ethereum profiteert ook van de bloeiende handel in NFT’s, een van de jongste internethypes. Een non-fungible token is een uniek eigendomsbewijs dat geregistreerd is op de blockchain.  Het bepaalt dat iemand eigenaar is van zowat alles wat digitaal circuleert: een jpeg, een gif, een meme, een tweet, kunst, verzamelkaarten, een virtueel zwaard uit een game, een scan van een kindertekening... De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Net zoals alle cryptomunten telt ethereum ook heel wat non-believers. Zij wijzen erop dat het netwerk kwetsbaar is voor bugs en breuken. Er zit een nieuwe versie in de pijplijn die veel meer transacties zal kunnen verwerken, maar het is erg onzeker of dat lukt. ‘Veel mensen beseffen niet dat het slagen van die upgrade essentieel is voor de toekomst van ethereum. Velen weten dus niet waarin ze beleggen’, zegt Thomas Spaas, zakenadvocaat en tot vorig jaar hoofd van Belgian Bitcoin Association, een vzw die het gebruik van de bitcoin promootte. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud