Advertentie

Vlaams gamefonds krijgt meer middelen

Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle. ©BELGA

Het gamefonds van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) wordt opgekrikt. Dat kondigde minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aan op het Unwrap-festival in Kortrijk.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) omvat een film-, media- en gamefonds. Het gamefonds is voor de start van heel wat gamebedrijven heel belangrijk gebleken, ook als raadgever, maar de middelen zijn momenteel beperkt tot 1,7 miljoen euro. In het mediafonds zit 7 miljoen euro en in het filmfonds meer dan 15 miljoen.

Dalle wil iets doen aan de status van 'klein broertje' van het gamefonds. De middelen worden tegen 2023 structureel verhoogd met 1 miljoen euro. 'Dat laat meer rechtstreekse steun toe voor Vlaamse videogames, maar ook bredere initiatieven zoals het ontwikkelen van talent', zegt de minister. Hij noemt de game-industrie in Vlaanderen een 'onderschatte sector' met veel groeipotentieel ook buiten de klassieke games, zoals games voor educatie of voor mentaal welzijn. Overigens gaat het fonds ook in 2022 1 miljoen hoger uitkomen, dankzij het relanceplan van de Vlaamse regering.

De Vlaamse game-industrie is een onderschatte sector met veel groeipotentieel.
Benjamin Dalle
Vlaams minister van Media

Ook worden projecten gestimuleerd waarbij verschillende partners samenwerken, met name bij het gebruik van nieuwe mediatechnologie. 'Virtual en augmented reality is ook voor gaming de toekomst. In ons mediatransitieplan is 20 miljoen euro voorzien voor kleine en grote projecten waar we dat soort zaken willen binnenbrengen.'

Incubators

Dalle mikt op een incubatorsysteem voor organisaties die zijn gesticht door Belgische afgestudeerden of voor organisaties waar veel Belgische afgestudeerden werken. 'Die incubators kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van internationale investeerders', zegt de minister. Ook zal het gamefonds van het VAF flexibelere voorwaarden hanteren voor het steunen van projecten. In een eerste reactie zeiden gamemakers te verwachten dat het geld van het VAF op die manier meer gaat worden gespreid over verschillende studio's.

Ook de privésector zit niet stil. Woensdag werd ForsVC aangekondigd, een investeringsfonds van het de Kortrijkse hogeschool Howest, de Cronos Groep en BNP Paribas Fortis. Dat fonds wil zo'n 10 tot 15 miljoen euro bijeenbrengen.

Taxshelter

Dalle kijkt uit naar de federale goedkeuring van de taxshelter voor games voor het einde van het jaar. 'Op zich volstaat dat nog niet. Er moet ook nog een samenwerkingsakkoord komen tussen de gemeenschappen om het concreet te maken. We zijn al volop met de voorbereiding bezig.' De taxshelter houdt een fiscaal gunstregime in voor investeerders.

'Dat is geen zero-sumgame', benadrukt Dalle. Bij delen van de audiovisuele sector en de podiumkunsten, die al jaren van een taxshelter genieten, bestaat de vrees dat minder investeringsgeld voor hen zal overblijven. Dalle is het daar niet mee eens. 'De sectoren kunnen elkaar versterken', legt hij uit.

De hele filosofie van het Unwrap-festival in Kortrijk is overigens gericht op cross-overs tussen verschillende entertainmentsectoren zoals gaming, muziek en film. Zo worden er films gemaakt met software voor het bouwen van games zoals 'Unreal Engine' of 'Unity'. Muzikanten treden op in virtuele omgevingen zoals 'Fortnite' of 'Roblox'. Omgekeerd hebben ook videogames muziek nodig. Het festival heeft donderdag en vrijdag plaats en wordt bijgewoond door honderden, veelal jonge, gamemakers en studenten. De Kortrijkse afdeling Digital Arts and Entertainment (DAE) van Howest staat internationaal bijzonder hoog aangeschreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud