Advertentie

Vlaanderen zet datakluizendienst op met vader van het internet

Tim Berners-Lee, de vader van het web. ©REUTERS

Het agentschap Digitaal Vlaanderen zet een software-as-a-servicedienst op met Inrupt, een bedrijf dat is opgericht door de uitvinder van het web Tim Berners-Lee. Inrupt promoot de Solid-standaard voor datakluizen.

De Britse uitvinder van het internet Tim Berners-Lee, maar ook Vlaamse academici zoals Ruben Verborgh van de UGent, klagen al lang dat de manier om met data om te springen problemen stelt voor de privacy en controle en innovatie afremt. Nu komen data in grote silo's terecht en weet de burger niet wat ermee gebeurt.

De drang naar meer data voor nieuwe diensten botst met de onzekerheid over wat precies met die data gebeurt.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) sprak donderdag over de 'dataparadox': de drang naar meer data voor nieuwe diensten botst met de onzekerheid over wat precies met die data gebeurt. Een Vlaams datanutsbedrijf moet toelaten de data te laten stromen en tegelijk controle en transparantie mogelijk maken. De oprichting van dat datanutsbedrijf komt vrijdag op de Vlaamse ministerraad. Het bedrijf zal belangrijk zijn voor sectoren als vastgoed en mobiliteit.

Privacy en controle over data worden mogelijk gemaakt op basis van Solid, een technische standaard voorgesteld door Berners-Lee voor het uitwisselen van data. De data zitten in virtuele kluisjes en de gebruiker kan zelf beslissen welke appontwikkelaars en servers die gegevens kunnen inkijken.  

De Universiteit Gent en het onderzoekscentrum imec werken mee aan Solid. De Gentse professor webtechnologie Ruben Verborgh stuurt het project aan.

Een voorbeeld van de Solid-aanpak is de Vlaamse Uitpas, een voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Die genereert heel wat data. De keuze is niets delen met de partners van de Uitpas, en dan krijgt de gebruiker generieke informatie, of alles delen in ruil voor informatie op maat. In een proefversie wordt daarentegen gebruikgemaakt van een datakluis die gebruikers toelaat te bepalen welke partners van de Uitpas hun data zien. Het systeem werkt ook met Mijn Burgerprofiel.

Het is fijn de energie en het momentum te zien. Vlaanderen begrijpt het.
Sir Tim Berners-Lee
Uitvinder van het web

De onderzoeksinstelling Vito demonstreerde een pilootproject over gezondheid, waarbij de gebruikers beslissen wat met hun data gebeurt. 'Het is fijn de energie en het momentum te zien. Vlaanderen begrijpt het. De overheid begrijpt het, de bedrijven begrijpen het', zei Berners-Lee.

De datarevolutie bij de Vlaamse overheid moet ertoe leiden dat de administratieve rompslomp bij een verhuis tot een minimum wordt beperkt. Dat soort gunstige gevolgen moet in de loop van volgend jaar worden gerealiseerd.

Inrupt

Trefdag Digitaal Vlaanderen liveshow

Inrupt, het bedrijf in Boston dat mee door Tim Berners-Lee werd opgericht om de Solid-standaarden te promoten, zal met het agentschap Digitaal Vlaanderen een gehoste dienst - software-as-a-service - aanbieden voor de datakluizen. Die dienst zal beschikbaar zijn voor andere Europese overheden en bedrijven. 'Vlaanderen is daarmee een schitterend voorbeeld voor Europa', zegt John Bruce, de CEO van Inrupt.

Er lopen al Solid-projecten in Zweden en Slovakije. Ook is sprake van interesse in Catalonië en Baskenland. De site ComputerWeekly meldde dat de Britse regering het Solid-platform zal gebruiken voor haar nieuwe project rond digitale identiteit.

De technologiesite TechCrunch berichtte onlangs dat Inrupt gesprekken voerde over een kapitaalverhoging tussen 30 en 50 miljoen dollar, waarbij het bedrijf wordt gewaardeerd op 140 miljoen. Inmiddels is de kapitaalverhoging een feit. Een bedrag werd niet bekendgemaakt.

De essentie

  • De Vlaamse overheid en tal van academici en bedrijven willen een systeem van datakluizen opzetten waarbij de gebruiker controleert wie welke data te zien krijgt.
  • Een Vlaams datanutsbedrijf moet 'data doen stromen', terwijl controle en privacy worden verzekerd.
  • Tim Berners-Lee en Vlaamse academici ontwikkelden Solid, een standaard voor het uitwisselen van data waarbij met datakluizen wordt gewerkt.
  • De Vlaamse overheid werkt samen met Inrupt, een bedrijf dat mee door Berners-Lee werd opgericht om Solid te promoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud