Advertentie

Zoom ziet miljardenovername in het water vallen

©REUTERS

Het videoconferencingbedrijf Zoom Video Communications ziet de overname van Five9, een leverancier van callcentersoftware, mislukken. De aandeelhouders van Five9 verwierpen de deal en er waren veiligheidsvragen.

In juli werd de deal, ter waarde van toen 14,7 miljard dollar, aangekondigd als een belangrijke stap voor Zoom om zich te wapenen voor het postcoronatijdperk. Het zou de grootste overname ooit zijn voor Zoom.

Het eveneens beursgenoteerde Five9 biedt cloudgebaseerde callcenterdiensten aan zo'n 2.000 bedrijven aan. Op de referentielijst staan de kledinggroep Under Armour, het Duitse Siemens en Olympus uit Japan. Met de deal wou Zoom sterker staan op de bedrijvenmarkt en in de callcentersector.

-28 %
Sinds de slotkoers van Zoom op 16 juli, 361,97 dollar, daalde het videoconferencingaandeel 28 procent.

Samen met de beurskoers van Zoom zakte de waarde van het bod evenwel aanzienlijk. Five9 -aandeelhouders kregen 0,5533 Zoom-aandelen aangeboden voor elk aandeel Five9. Sinds de slotkoers van Zoom op 16 juli, 361,97 dollar, daalde het videoconferencingaandeel 28 procent.

De deal 'is beƫindigd bij onderlinge overeenstemming', zei Five9 in een mededeling. 'Het akkoord kreeg niet het vereiste aantal stemmen van de Five9-aandeelhouders om de fusie met Zoom goed te keuren.'

In de nabeurshandel zakte Five9 zo'n 1,2 procent na het nieuws. Het aandeel was al 10 procent gezakt sinds de deal was aangekondigd. Adviseurs hadden aangeraden de deal te verwerpen omdat de vooruitzichten van Zoom in een postpandemiewereld minder goed zouden zijn.

China

Ook toezichthouders waren kritisch voor de deal. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vroeg de deal te laten onderzoeken door een instantie die de veiligheidsimplicaties bekijkt van buitenlandse participatie in Amerikaanse bedrijven.

Zoom heeft zijn hoofdkwartier in het Californische San Jose, maar telt veel personeelsleden in China die zich toeleggen op onderzoek en ontwikkeling. Ook heeft het bedrijf in dat land datacenters. Analisten dachten wel niet dat de deal zou worden tegengehouden door de overheid.

Eric Yuan, de topman van Zoom, zei dat de deal voordelen zou hebben voor de aandeelhouders van beide bedrijven. De contactcentermarkt blijft een strategische prioriteit voor Zoom, legde hij uit. Hij blijft geloven dat zijn bedrijf het groeipotentieel van die markt kan aanboren. Zoom Phone, de cloudgebaseerde telefoondienst van het bedrijf, zou zeker voordeel hebben gehaald uit het samengaan met Five9.

Beide bedrijven hadden al voor de deal een partnerschap. Dat blijft overeind ook nu de overname is afgesprongen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud