50.000 'gilets jaunes' op achtste actiedag

In Parijs komt het opnieuw tot botsingen tussen de politie en 'gilets jaunes'. ©EPA

50.000 mensen hebben zaterdag verspreid over Frankrijk betoogd voor "acte VIII" van de "gele hesjes". President Macron spreekt van 'extreem geweld dat de Republiek aanvalt'.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, meldde het cijfer van 50.000 op de nieuwszender LCI. Eerder circuleerde een aantal van 25.000. In Parijs betoogden zo'n 3.500 'gele vestjes'. 

De betogingen waren "veel meer stedelijk", zei de minister, en "ook al verliep het merendeel ervan rustig, toch waren er op het einde van de manifestaties talrijke provocaties, veel agressies. Er werden stadhuizen aangevallen, die van Rennes, van Rouen, instellingen als de arrondissementsrechtbank van Perpignan, gendarmerieposten zijn ook aangevallen, journalisten en kranten werden afgetuigd." Castaner voegde eraan toe dat 56.500 manschappen van de ordediensten waren ingezet in het land.

"Nogmaals is extreem geweld de Republiek komen aanvallen - haar bewakers, haar vertegenwoordigers, haar symbolen. Zij die deze daden plegen, vergeten het hart van ons burgerpact. Recht zal geschieden. Elkeen moet zich herpakken om het debat en de dialoog te laten geschieden", reageerde de Franse president Emmanuel Macron op Twitter.
Eerder had de woordvoerder van de Franse regering, Benjamin Griveaux, al van een aanval op de Republiek gesproken, nadat hij uit zijn kantoor geëvacueerd was omdat gele hesjes de binnenplaats van het gebouw met een bouwmachine waren binnengedrongen.

50.000

50.000 'gilets jaunes' is meer meer dan de 32.000 gele hesjes van vorige zaterdag. Toch relativeerde de minister van Binnenlandse  zaken het cijfer. 'Vijftigduizend, dat is iets meer dan één persoon per gemeente in Frankrijk. Dat is de realiteit van de beweging van de gele hesjes vandaag. Deze beweging is duidelijk niet representatief voor Frankrijk", aldus Castaner, die het geweld in de rand van de betogingen veroordeelde. 

Het aantal ligt heel ook wat lager dan in november en december. In het eerste weekend van acties in november trokken nog meer dan 280.000 'gilets jaunes' de straat op, die verscheidene wegen in Frankrijk blokkeerden uit protest tegen een verhoging van de taks op brandstof. De daaropvolgende weekends leidde dat in Parijs tot zware rellen en grote schade.

Burgerprotest

De beweging van de gele hesjes groepeert in Frankrijk mensen uit de lagere en middenklasse die sinds 17 november 2018 het sociale en fiscale beleid van de regering aan de kaak stellen, dat volgens hen onrechtvaardig is. Ze eisen ook meer koopkracht. Het burgerprotest uit zich in de bezetting van rotondes en een actiedag elke zaterdag.

Deze Fransen, die op het einde van de maand de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, lijken geen genoegen te nemen met de toegevingen die president Emmanuel Macron deed inzake de belasting op brandstof en de koopkracht. 

Brussel

In Brussel heeft een veertigtal gele hesjes actiegevoerd. Dat meldde politiewoordvoerster Ilse Van de keere. Ze verzamelden zich aan een tankstation in de Belliardstraat en eindigden hun tocht aan de Naamsepoort. Volgens de politie verliep de actie rustig. Ook in Sint-Gillis waren er een vijftiental gele hesjes op de been.

Er waren zaterdag niet alleen acties van gele hesjes gepland in Brussel, maar ook onder meer in Namen, Luik, Charleroi, Leuven, Antwerpen en Hasselt. In Namen kwam tussen 10.30 uur en 14.00 uur een vijftigtal gele hesjes op straat. 

Op het plein voor het station Luik-Guillemins verzamelden zowat tachtig actievoerders voor een protestmars.

Snelwegkoffie

Een twintig tot dertig gele hesjes voerden actie op de snelwegparking bij de vroegere douanepost langs de E314 in Boorsem (Maasmechelen). Ze zwaaiden met een vlag en hadden post gevat achter de vangrail. Ze veroorzaakten geen hinder voor het verkeer op de E314. De actievoerders boden gratis koffie aan aan bestuurders die de parking opreden. De Belgische actievoerders kregen ook steun van gelijkgezinden uit Maastricht. Op het hoogtepunt groeide de groep aan tot zo'n veertig protesteerders. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect