Advertentie

7 doden na nieuwe terreurdaad in Londen

De terreuraanslag gebeurde in hartje Londen, nabij het station London Bridge ©AFP

Zeven doden, 48 gewonden. Dat is de zware tol van een nieuwe Britse terreuraanslag in hartje Londen. De Britse politie arresteerde al 12 mensen.

Bij een terreuraanslag zaterdagavond zijn in hartje Londen zeven mensen om het leven gekomen, bovenop de drie daders die werden doodgeschoten. De aanslag viseerde één van de drukste buurten van de Britse hoofdstad, het station London Bridge vlakbij de Thames en de nabijgelegen uitgaansbuurt Borough Market.

Het onderzoek naar het terroristisch incident wordt geleid door de antiterreurafdeling van de politie. 'Om 22.08 uur gisterenavond begonnen er berichten binnen te lopen dat een voertuig voetgangers had aangereden op de London Bridge. Het voertuig reed verder naar Borough Market. De verdachten verlieten het voertuig en een aantal mensen werd neergestoken, waaronder een politieofficier van British Transport Police die reageerde op het incident en die zwaargewond raakte', aldus een politiecommissaris.

Drie verdachten

'Gewapende agenten reageerden zeer snel en vonden binnen de acht minuten na de eerste oproep drie mannelijke verdachten, die in Borough Market werden doodgeschoten.' Acht gewapende agenten moesten een vijtigtal schoten afvuren om de daders uit te schakelen.

'De agenten werden geconfronteerd met een gevaarlijke situatie, een zaak van leven en dood, want de drie gewapende daders droegen op het eerste zicht bomgordels en hadden al mensen vermoord", zei adjunct-commissaris Mark Rowley van de Metropolitan Police. "Het leek er op dat ze met zelfmoordterroristen te maken hadden en ik ben dan ook niet verrast dat ze het vuur geopend hebben om het gevaar te neutraliseren', zei Rowley. 

De politie gaat ervan uit dat er drie aanvallers waren, maar dat er nog verder onderzoek nodig is om volledig uit te sluiten dat er nog daders op de vlucht zijn.

Naast de drie aanvallers kwamen 7 mensen om het leven, aldus Rowley. 48 gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. 21 onder hen waren zondagavond nog 'in kritieke toestand'. Volgens minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), zijn er onder de slachtoffers geen Belgen te betreuren.

Speciale eenheden van de Britse politie arresteerden zondag 12 mensen in Barking, een wijk in Oost-Londen. Er vonden ook verschillende huiszoekingen plaatsen. 

Opnieuw

De Britse premier Theresa May kondigde zondagochtend aan dat ze doortastender zal optreden tegen extremsime. 'Genoeg is genoeg', zei de conservatieve politica. De voor donderdag geplande verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk gaan door. 

Het is de tweede keer op korte tijd dat het Verenigd Koninkrijk in volle kiescampagne getroffen wordt door terreur. Minder dan twee weken geleden blies een zelfmoordterrorist zichzelf op vlak na een concert van de Amerikaanse tienerster Ariana Grande in de Manchester Arena, waarbij 22 doden en meer dan 100 gewonden vielen. De aanslag werd opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud