'Akkoord met Griekenland blijft mogelijk'

Angela Merkel. ©EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft hopen op een Grieks akkoord, maar eist dat Athene zijn beloftes nakomt. De Griekse premier Alexis Tsipras pookt ondertussen het vuur op met een bezoek aan Rusland. Johan Van Overtveldt - minister van Financiën - legt de bal in het kamp van Griekenland.

Donderdagmiddag vindt in Luxemburg een cruciale vergadering over de Griekse kwestie plaats tussen de ministers van Financiën van de eurozone. Angela Merkel, de Duitse bondskanselier en centrale spin in het web, houdt de moed erin, zo gaf ze donderdagochtend aan in het Duitse parlement. De hoop op een akkoord blijft, maar Griekenland moet hervormen. 

'De laatste vijf jaar heeft Griekenland kunnen genieten van een nooit geziene solidariteit', zo stak ze van wal in de Bundestag. 'Het basisprincipe daarvan blijft nog altijd overeind: hulp in ruil voor hervormingen.' Merkel verwees ook naar andere hulpbehoevende landen - zoals Ierland, Portugal, Spanje en Cyprus - die inspanningen gedaan hebben 'waardoor ze nu op eigen benen blijven staan'. 

Hervormen

'Deze landen hebben hun kans gegrepen', betoogde Merkel, terwijl Griekenland 'belangrijke structuurhervormingen keer op keer heeft uitgesteld'. Ze verwees nog eens naar het vorige akkoord dat Griekenland op 20 februari sloot met de schuldeisers en waarin sprake is van 'allesomvattende structuurhervormingen'.

Toch wou Merkel de Griekse kwestie nog niet op de spits drijven. 'De inspanningen van Duitsland zijn erop gericht om Griekenland in de eurozone te houden. Ik blijf er stevig van overtuigd dat als er een wil is, er ook een weg is. Als de Atheense autoriteiten die wil kunnen blijven mobiliseren, blijft een akoord mogelijk.'

Eurogroep

Merkel bemoeit zich voorlopig nog niet de gang van zaken, ze laat het voorlopig aan de ministers van Financiën om de details van een detail uit te werken. Daarmee lijkt een aparte top van de leiders van de eurozone, die eerst voor zondag gepland leek, weer een stukje verder af.

In Brussel komen de ministers van Financiën ondertussen toe voor het overleg. Johan Van Overtveldt antwoordde tegenover het journalistenkorps op de vraag of hij bezorgd is over Griekenland nogal laconiek: 'Wie is dat niet?' Hij legde ook de bal in het kamp van Griekenland. 'Ik weet niet waar de Griekse minister van Financiën Varoufakis mee af zal komen.' Als Van Overtveldt rekent op inbreng van Varoufakis, dreigt dat een kale reis te worden. Varoufakis zei woensdagavond dat hij niet rekent op een akkoord. 

* Belgian finmin, asked if worried about Greece, replies "who isn't" - RTRS— Fabrizio Goria (@FGoria) June 18, 2015

 

Rusland

De gesprekken die gaande zijn tussen Griekenland en de Europese partners kunnen mogelijk doorkruist worden door een ander item: Rusland. De Europese lidstaten besloten woensdag in een voorakkoord om de sancties tegen Rusland met zes maanden te verlengen. De officiële beslissing over de sancties volgt pas volgende week.

De ministers van Buitenlandse Zaken moeten het akkoord dan goedkeuren. Het akkoord gaat onder meer over een reisverbod voor enkele hooggeplaatste Russen en het bevriezen van hun geld bij Europese banken. De sancties kwamen er na de annexatie van de Krim door Rusland en de steun van Moskou voor de rebellen in Oost-Oekraïne.

Drukkingsmiddel

Toch is het nog niet zeker of de verlenging uiteindelijk groen licht krijgt. Griekenland kan de vraag om in te stemmen met het verlengen van de sancties gebruiken als drukkingsmiddel tijdens de gesprekken over de grexit. Elk land heeft een veto in het overleg over de sancties. 

De Griekse premier Alexis Tsipras is donderdag en vrijdag in Rusland. Om twee uur landt hij in Sint-Petersburg, waar hij deelneemt aan een economisch forum. Het is al het tweede bezoek van de Griekse premier aan Rusland sinds zijn aantreden. Donderdag publiceerde Tsipras nog een opiniebijdrage in de Duitse krant Der Tagesspegel, waarin hij de lijn van Athene verdedigde om geen extra besparingen in de pensioenen te aanvaarden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud