Annegret Kramp-Karrenbauer volgt Merkel op als CDU-voorzitter

Annegret Kramp-Karrenbauer. ©REUTERS

Het partijcongres van de CDU heeft Annegret Kramp-Karrenbauer verkozen tot nieuwe voorzitter. Haar magere score illustreert de verdeeldheid in de partij.

Op een partijcongres van de CDU in Hamburg zaten vrijdagnamiddag 1.001 afgevaardigden samen om een nieuwe voorzitter te kiezen. Ze hadden de keuze tussen Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz en Jens Spahn.

In een eerste stemronde haalde Kramp-Karrenbauer 45 procent van de stemmen. Haar naaste rivaal Merz scoorde 39 procent. Zoals verwacht was Spahn het buitenbeentje: hij haalde bijna 16 procent.

Omdat geen van de kandidaten een volstrekte meerderheid haalde, volgde een tweede stemronde. Daarin namen Kramp-Karrenbauer en Merz het op tegen elkaar. Kramp-Karrenbauer haalde het van Merz met 51,7  tegen 48,3 procent.

Kroonprinses

Kramp-Karrenbauer, de nummer twee van de CDU, wordt gezien als de kroonprinses van Merkel. Op aansturen van de bondskanselier werd ze afgelopen februari verkozen tot secretaris-generaal van de partij.

De strijd tussen Kramp-Karrenbauer en Merz was er ook een over de richting die de CDU moet inslaan. Kramp-Karrenbauer, bijgenaamd AKK, werd gezien als de vertegenwoordiger van de centrumkoers die Merkel de afgelopen jaren volgde.

De zege van AKK is een opluchting voor Merkel. De kanselier lag zwaar onder vuur binnen de rechtervleugel van haar partij, die vond dat ze te veel naar links was opgeschoven. Merz gold als de kandidaat die dat ongenoegen vertolkte.

Naar rechts opschuiven

De magere score van Kramp-Karrenbauer legt echter de verdeeldheid in de partij bloot. Hoogstwaarschijnlijk zal de conservatieve vleugel, aangemoedigd door de stevige score van Merz, de druk opschroeven om opnieuw naar rechts op te schuiven.

De CDU heeft het vooral gemunt op het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Die zweeppartij is uitgegroeid tot de grootste oppositiepartij in de Bondsdag. De AfD speelt vooral in op het ongenoegen over Merkels asielbeleid.

Volgens critici van Merkel heeft de bondskanselier in de vluchtelingencrisis de rechterflank onvoldoende verdedigd. Ook bij haar Beierse zusterpartij CSU was het ongenoegen groot. De voorbije maanden raakten de CDU en de CSU herhaaldelijk slaags.

Afscheidstoespraak

In Hamburg nam een zichtbaar geëmotioneerde Merkel afscheid als voorzitter van de CDU, een positie die ze sinds 2000 bekleedde. In haar afscheidstoespraak beklemtoonde ze de noodzaak om een nieuw hoofdstuk te openen.

Ik ben overmand door één enkel gevoel: dankbaarheid.
Angela Merkel
Afscheidnemend CDU-voorzitter

'Ik ben overmand door één gevoel: dankbaarheid', zei Merkel. 'Het was een groot genoegen, het was een eer. Dank u.' Het leverde haar een staande ovatie van bijna tien minuten op. 

Merkel herhaalde wel dat ze van plan is haar termijn als bondskanselier vol te maken. 'Ik heb geen leiderspositie in mijn partij nodig', zei ze, 'en ik ben nog altijd kanselier.' Eerder had Merkel volgehouden dat de combinatie van partijvoorzitter en regeringsleider de beste garantie op stabiliteit was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud