Aquarius zet reddingsacties migranten definitief stop

De Aquarius zal geen migranten meer oppikken op de Middellandse Zee. ©AFP

Het reddingsschip Aquarius, dat in de afgelopen jaren tienduizenden migranten uit de Middellandse Zee heeft gehaald, staakt zijn activiteiten.

Met de Aquarius gingen de ngo's Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée op de Middellandse Zee op zoek naar migranten die met bootjes de oversteek van Afrika naar Europa probeerden te maken. Het schip ligt sinds eind september in de haven van Marseille aan de ketting omdat het zijn Panamese vlag, waaronder het voer, was kwijtgeraakt.

De Aquarius was het laatste reddingsschip dat voor de kust van Libië opereerde. Vorig jaar waren er in dat gebied vijf reddingsschepen actief. De acties kregen veel steun omdat mensenlevens werden gered, maar werden ook bekritiseerd omdat ze een aanzuigeffect zouden creëren.

Een Italiaanse aanklager beschuldigde de Aquarius eind november van het illegaal dumpen van giftig afval in een haven in Zuid-Italië en wilde dat het schip aan de ketting zou worden gelegd. De organisatie ontkent en beschuldigt Italië ervan dat dat het humanitaire missies in een crimineel daglicht probeert te stellen.

'De Italiaanse regering, gesteund door andere Europese landen, heeft onze hulp als onwettelijk bestempeld, verdacht gemaakt en geblokkeerd door de registratie van het schip in te trekken', zegt Artsen Zonder Grenzen in een persbericht. Daardoor kan de Aquarius niet uitvaren, waardoor alle hulpverlening onmogelijk is geworden.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud