Baas Catalaanse politie vrij onder voorwaarden

Het Spaanse parket vraagt de opsluiting van Josep Lluís Trapero, de topman van de Catalaanse politie. ©EPA

Het openbaar ministerie had de opsluiting van Josep Lluís Trapero, de topman van de Mossos d'Esquadra, gevraagd op beschuldiging van opruiing.

De Catalaanse crisis dreigde maandag even naar een volgend stadium getild te worden. Want het Spaanse parket eiste maandagnamiddag de onvoorwaardelijke opsluiting van Josep Lluís Trapero.

De wereld leerde de topman van de Catalaanse politie kennen tijdens het onderzoek naar de aanslagen in Catalonië in augustus. Enkele van zijn uitspraken tijdens persconferenties werden een hit op sociale media.

De baas van de Mossos ligt al langer in het vizier van de Spaanse justitie. Op 7 oktober moest hij ook al eens uitleg gaan verschaffen bij de Audiencia Nacional, een speciale rechtbank die bevoegdheid heeft over het hele Spaanse grondgebied.

Guardia Civil

De hamvraag luidt: heeft Trapero voldoende gedaan om de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober te voorkomen? De Guardia Civil vindt alvast van niet. De politiedienst maakte documenten over waaruit volgens hem moet blijken dat de topman van de Mossos 'volledig ingeschakeld is in het onafhankelijkheidsproces'.

Leden van de ANC trokken in de aanloop naar het referendum van 1 oktober geregeld de straat op tegen de acties van de Spaanse autoriteiten om de organisatie van de volksraadpleging te dwarsbomen. ©REUTERS

Hij zou zijn agenten bijvoorbeeld het bevel gegeven hebben om op verkiezingsdag niets te ondernemen om stembureaus te sluiten. Omdat de Mossos niet voldoende in actie schoten, stuurde de Spaanse regering leden van de Spaanse politie en de Guardia Civil op pad. Die traden hardhandig op om stembureaus te sluiten en stembussen in beslag te nemen.

De Mossos wijzen de beschuldigingen van inactiviteit en passiviteit evenwel af. Zij houden vol dat ze op 1 oktober tientallen stembureaus gesloten hebben.

Vrij onder voorwaarden

Voor de onderzoeksrechter wegen de aanklachten voorlopig niet zwaar genoeg om Trapero op te sluiten. Hij besliste maandag kort na 18 uur immers dat de baas van de Catalaanse politie voorlopig op vrije voeten blijft.

De topman van de Mossos kreeg wel een aantal voorwaarden opgelegd. Zo moet hij zich om de twee weken melden bij een politiekantoor bij hem in de buurt. Hij moet ook zijn paspoort inleveren en mag voorlopig Spanje niet verlaten.

Manifestaties

Eerder op de dag had diezelfde rechter al beslist om de hoofdcommissaris van de Mossos, Teresa Laplana, vrij te laten. Ook zij moest haar paspoort inleveren, mag Spanje niet verlaten en moet zich om de twee weken melden bij een politiebureau bij haar in de buurt.

De topman van de Catalaanse politie is volledig ingeschakeld in het onafhankelijkheidsproces.

Het parket had ook haar opsluiting gevraagd en had de borgsom op 40.000 euro gezet. Maar de onderzoeksrechter volgde dat verzoek dus niet.

Later vandaag verschijnen ook nog de toplui van twee Catalaanse onafhankelijkheidsverenigingen, Asamblea Nacional Catalana (ANC) en Òmnium Cultural, voor de rechter. Zij organiseerden grote manifestaties om het optreden van de Spaanse politie en de Guardia Civil aan te klagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud