België krijgt alle Luxemburgse belastingdeals met Belgen

Jean-Claude Juncker, nu voorzitter van de Europese Commissie, maar jarenlang was hij de premier van Luxemburg. ©EPA

De Belgische fiscus krijgt van Luxemburg alle belastingakkoorden die Luxemburg heeft gesloten met Belgische bedrijven en rijke Belgische families. Dat meldt minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA). De minister had de documenten vorige maand opgevraagd na de onthullingen van 'Luxembourg Leaks'. De positieve reactie van Luxemburg is een internationale primeur.

Belgische topbedrijven en de rijkste families van ons land krijgen in Luxemburg groen licht voor verregaande belastingconstructies: complexe schema's met postbusbedrijven en zijsprongetjes naar notoire belastingparadijzen zoals Gibraltar en de Britse Maagdeneilanden. De Luxemburgse overheid heeft die constructies discreet massaal goedgekeurd, waardoor België en de rest van de wereld miljarden euro's belastinggeld mislopen. Dat onthulde 'Luxembourg Leaks': de gigantische lek van 548 vertrouwelijke belastingakkoorden die Luxemburg met 343 bedrijven over de hele wereld sloot.

Op 5 november brak 'Luxembourg Leaks' los. Het was een gigantisch datalek dat het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) maandenlang had onderzocht. Bijna 28.000 uitgelekte bladzijden waren zes maanden lang onderzocht door 78 journalisten in 26 landen, die lid zijn van ICIJ, onder wie Lars Bové van De Tijd.

De geheime deals waren alleen uitgelekt bij het grote advieskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC). Maar in een reactie op LuxLeaks had de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan zijn Luxemburgse collega gevraagd om alle mogelijke belastingdeals of 'rulings' te krijgen die zijn land had gesloten met Belgische bedrijven en families.

'Ik heb deze ochtend een ontmoeting gehad met de Luxemburgse minister van Financiën', verklaart de minister nu. 'Eerder had ik het parlement naar aanleiding van het het LuxLeaks-dossier laten weten dat ik Luxemburg zou vragen om ons alle Luxemburgse rulings te bezorgen, met inbegrip van de rulings die niet in het Lux Leaks-dossier zaten. Daar werd toen wat smalend over gedaan, maar de Luxemburgse minister van Financiën heeft me deze ochtend toegezegd dat we die in de loop van januari mogen verwachten. Transparantie is voor mij geen hol begrip, het is een werk van elke dag.'

Hoe de karrevracht van documenten zal worden overgemaakt aan België is nog niet beslist. 'Maar het zal zeker gebeuren in januari', benadrukt het kabinet van de minister.

In LuxLeaks doken al 37 belastingakkoorden op die Luxemburg sloot met 26 van de rijkste families en grootste bedrijven van België. Het gaat onder meer over de AB InBev-familie de Spoelberch, de telecomgigant Belgacom, de Waalse kalkreus Lhoist, de firma Artal van de miljardairsfamilies Wittouck en Ullens de Schooten (de eigenaars van Weight Watchers), GBL van de rijkste Belg Albert Frère, Bank Degroof, het vroegere Dexia, de Belgische tak van British American Tobacco, Unibra en Accent Jobs for People.

Voorafgaande belastingakkoorden met bedrijven, zogeheten 'rulings', zijn legaal. Maar volgens topexperts die de gelekte Luxemburgse akkoorden voor ons bestudeerden, zou de Belgische fiscus de constructies die Luxemburg toestond, nooit toestaan. Ze laten de bedrijven toe luttele procenten tot geen belasting te betalen. Luxemburg houdt de belastingdeals ook geheim, waardoor stiekem belastingcadeaus uitgedeeld worden die de concurrentie vervalsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud