Belgisch gerecht dwingt HSBC tot bekentenissen

HSBC. ©IMAGEGLOBE

De juridische topman van HSBC Private Bank Genève heeft tijdens zijn verhoor door de Belgische speurders in oktober vorig jaar verschillende fouten erkend. Dat blijkt uit het proces-verbaal van dat verhoor. De Tijd en de SwissLeaks-onderzoeksjournalisten van ICIJ konden het inkijken via de Franse krant Le Monde.

Topman David Garrido geeft toe dat de Zwitserse bank geen vergunning had om in België actief te zijn, maar dat de Zwitserse bankiers hier toch omgingen met Belgische cliënten. Toen de Zwitserse bank vernam dat daarover informatie bij de Belgische autoriteiten was beland en dat een onderzoek was geopend, mochten de Zwitserse bankiers hier niet meer afspreken met cliënten. Het Belgische filiaal van HSBC was niet betrokken bij de geheime afspraakjes in hotels en bij Belgische cliënten thuis, zegt hij.

Nog een opvallende bekentenis van de Zwitserse HSBC-directeur gaat over de schermbedrijfjes (offshores) die de bank in Genève aan zijn Belgische cliënten aanbood om er hun Zwitserse rekeningen - anoniem - mee te beheren. Het gerecht heeft onder meer een getuigenis van een ex-werknemer van HSBC Genève dat de bank zelf verdiende aan de oprichting van die schermbedrijfjes in Panama en in andere fiscale paradijzen, maar dat de bank zo vooral cliënten trachtte te houden na de Europese Spaarrichtlijn. De Zwitserse topman bekent aan het Belgische gerecht dat de bank die offshores vandaag niet meer zou aansmeren aan zijn cliënten. ‘De juridische realiteit is dezelfde, maar een betrouwbare bank zou dat nu anders aanpakken.’

MEDIS

Daarnaast erkent Garrido dat de duistere afdeling MEDIS van de Zwitserse bank, die de honderden Antwerpse diamantairs bediende, pas in 2013 is opgedoekt na een opeenstapeling van witwasaffaires met drugshandelaars en namakers. Toch heeft de bank geen enkele ‘roodhete’ cliënt zelf aangegeven bij de Zwitserse antiwitwasdiensten.

Tot slot geeft Garrido tijdens het verhoor aan dat de bank een schuldbekentenis of schikking niet uitsluit. De Belgische advocaat van de bank, Raf Verstraeten, wil niet reageren op de gelekte documenten uit het onderzoek. ‘Ik wens niet in te gaan op het standpunt van de bank terwijl het onderzoek loopt.’ De advocaat zegt wel dat de bank naar het Hof van Cassatie trekt om de geldigheid van het hele Belgische onderzoek aan te vechten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud