Advertentie
Advertentie

Belgische CO2-uitstoot moet 35 procent lager

Het verder verminderen van de CO2-uitstoot wordt een zware klus voor ons land. ©BELGA

België krijgt woensdag een Europese wake-up call: ons land moet tegen 2030 35 procent minder CO2 uitstoten.

En dat terwijl er nog altijd geen akkoord is binnen België over de verdeling van klimaatinspanningen tot 2020.

De Europese Unie trok naar de klimaatconferentie in Parijs met de belofte om tegen 2030 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten.  Woensdag stelt de Europese Commissie de verdeling voor van de klimaatinspanningen over de lidstaten.  Voor België wordt het een zware dobber: min 35 procent.

De Commissie heeft die cijfers goed doorgesproken met de lidstaten, maar ‘niemand zal vandaag juichen om de factuur’, is te horen in EU-kringen. Dit cijfer is te hoog, klinkt het in België. Toch is ‘autoland’ België beter af dan al onze directe buurlanden, die nog grotere inspanningen moeten doen: Nederland min 37, Duitsland min 38 en Luxemburg zelfs min 40 procent.

Dit is realiseerbaar; de meerkost is beperkt, als een pro-actief beleid wordt gevoerd, klinkt het in Europa. Toch dreigt een nieuw communautair spelletje zakdoekenleggen met een kritische N-VA.

En dat terwijl België nu al van koers is voor de bestaande klimaatinspanningen. Er wordt ook nog altijd geredetwist over de verdeling van het klimaatplan 2020 tussen de federale en gewestregeringen: het beperken van de uitstoot van broeikasgassen in transport, gebouwen en landbouw met 15 procent tegen 2020 en het realiseren van 13 procent hernieuwbare energie.

Er was een akkoord in de marge van Parijs, maar de kleine lettertjes blijven opspelen. Ook de Belgische ratificatie van Parijs dreigt een calvarie te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud