Berlijn bevriest huurprijzen

Luxeflats in de Berlijnse wijk Mitte. ©REUTERS

De Berlijnse rood-groene regering bevriest de huurprijzen voor vijf jaar en tekent daarmee voor een van de meest radicale plannen om woningprijzen onder controle te houden.

In Berlijn hebben de groenen, de sociaaldemocraten en de radicaal-linkse partij Die Linke beslist om de huurprijzen in de stad vijf jaar te bevriezen. Burgemeester Michael Mueller kondigde de beslissing vrijdagavond laat aan na een marathonvergadering.

Mietendeckel

Deze week zou het voorstel in het deelstaatparlement worden besproken. De nieuwe huurwetgeving, Mietendeckel genoemd, zou van kracht worden in het eerste kwartaal van 2020. De Mietendeckel slaat op 1,5 miljoen woningen die voor 2014 zijn gebouwd.

Berlin Mitte ©BELGAIMAGE

'We betreden nieuw terrein', zei Mueller. 'Anderen spreken erover. Wij doen het.'

De voorbije tien jaar kende Berlijn een vastgoedboom, waarbij huurprijzen soms verdubbelden.

Deutsche Wohnen

Een van de grootste verliezers van het nieuwe beleid is de grootste eigenaar van Berlijnse appartementen, Deutsche Wohnen SE. Sinds het huurprijsbevriezingsplan werd besproken begin juni, zijn de aandelen van het bedrijf met 17 procent gezakt.

Inflatie en renovatie

Berlijn staat toe dat de huurprijzen vanaf 2022 jaarlijks met 1,3 procent stijgen om de inflatie bij te benen. Daarnaast zijn lichte verhogingen mogelijk als woningen worden gerenoveerd. Er komt ook een maximumhuurprijs voor nieuwbouw.

Een van de vragen is nu of de bevriezing van de huurprijzen grondwettelijk is.

Hamburg

Elders in Duitsland wordt de beslissing gecontesteerd. De burgemeester van Hamburg, Peter Tschentscher, zegt in de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de enige manier om te voorkomen dat huurprijzen stijgen meer huizen bouwen is, zodat het aanbod gelijke tred houdt met de vraag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud