Boris Johnson stelt brexitstemming uit tot volgende week

Boris Johnson stelt stemming uit. ©EPA

Het Britse parlement heeft een amendement goedgekeurd dat premier Boris Johnson dwingt brexituitstel tot 31 januari te vragen. Pas maandag of dinsdag zou een eerste keer gestemd worden over zijn brexitdeal.

‘Super Saturday’ heeft nog maar eens een complexe plotwending toegevoegd aan het onnavolgbare brexitdrama. Tijdens een uitzonderlijke zaterdagse sessie zou het Britse parlement stemmen over de brexitdeal die Conservatief premier Boris Johnson donderdag sloot met de Europese Unie. Johnson plant de zitting echter vroegtijdig op te schorten.

Hij doet dat omdat een amendement, ingediend door de geëxcommuniceerde toryrebel Oliver Letwin en het Labour-oppositielid Hilary Benn, met 322 stemmen tegen 306 werd goedgekeurd. Dat maakt volgens Johnson de ‘meaningful vote’ van zaterdag zinloos.

Uitstel tot 31 januari 

Eenvoudig gesteld: na de geplande ‘meaningful vote’ zou er de komende dagen sowieso een proces volgen waarbij het Lager- en het Hogerhuis via diverse stemmingen Johnsons deal in een Britse wet gieten. Letwin en Benn willen dat de parlementaire zegen maar definitief geldt als dat proces helemaal voltooid raakt.

Ik zal geen brexituitstel onderhandelen met Europa.
Boris Johnson
Brits premier

Eerst moet Johnson volgens het amendement voor middernacht brexituitstel vragen tot 31 januari, om absoluut zeker te zijn dat er op de huidige deadline van 31 oktober niet alsnog een chaotische ‘no deal’-brexit kan volgen.

Tot dusver heeft Johnson altijd gezegd dat het VK over twee weken ‘do or die’ uit de EU stapt. Hij zei zaterdagmiddag dat hij 'geen uitstel met de EU zal onderhandelen'. Of dat betekent dat hij de wet negeert, dan wel of hij de eis inwilligt maar Europa duidelijk vraagt het uitstel te weigeren, is nog onduidelijk.

Of Europa het uitstel snel zal toestaan evenzeer. 'De Europese Commissie neemt akte van het amendement', tweette woordvoerster Mina Andreeva. Frans president Emmanuel Macron hintte vrijdag alvast op een ‘non’. Zo verhoogt Europa de druk op het Britse parlement om eindelijk een beslissing te nemen.

Parlementaire meerderheid

Voor alle duidelijkheid: het kan nog altijd dat Johnson slaagt waar zijn voorganger Theresa May drie maal faalde en hij de brexit voor het einde van de maand realiseert. Hij plant de eerste stemming nu volgende week. Mogelijk maandag, met alsnog eerst een 'meaningful vote'. Of dinsdag, als het wetgevende ratificatieproces van de deal begint. En een dun pad naar een parlementaire meerderheid komt wel degelijk in zicht.

Tal van gematigde toryrebellen zoals Letwin lieten al weten dat ze Johnsons deal wel degelijk steunen. Ook de 28 ‘Spartanen’, de onbuigzaamste aller toryhardliners die May keer op keer dwarszaten, beloven dat te doen.

En steeds meer Labour-oppositieleden uit Leave-districten lijken geneigd, uit brexitmoeheid en electoraal lijfbehoud, het verzet van hun partijleider Jeremy Corbyn tegen de deal te negeren.

Het amendement maakt Johnsons zoektocht naar een meerderheid echter nog moeilijker. Het uitstel van de stemming geeft twijfelaars extra tijd om de deal nog eens goed te bestuderen. En mogelijk alsnog van mening te veranderen. 

Wantrouwen

Het amendement van Letwin en Benn illustreert vooral hoe groot het wantrouwen jegens de brexithardliners rond Johnson blijft. Vorige maand boetseerde Benn al een wet waarmee de oppositiepartijen en 21 Conservatieve rebellen Johnson verplichtten brexituitstel te vragen tot 31 januari als er tegen zaterdagavond geen deal goedgekeurd is. Zo wilden ze vooral een economisch chaotische no-dealbrexit op 31 oktober uitsluiten.

Het amendement van Letwin en co. sluit nu een achterpoortje in die wet. Ze hebben schrik dat de 28 ‘Spartanen’ Johnson zaterdag wel aan een meerderheid voor zijn deal zouden helpen. Maar vervolgens tijdens het ratificatieproces de deal alsnog laten crashen. Waardoor Johnson de verplichting tot brexituitstel juridisch omzeild zou hebben, en het VK op 31 oktober alsnog zonder akkoord uit de EU kan stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud