Brexitgesprekken in 'impasse'

Brits onderhandelaar David Davis schudt zijn Europese evenknie Michel Barnier de hand. ©EPA

EU-onderhandelaar Michel Barnier noemt de 'stilstand' rond de Britse financiële verplichtingen 'erg verontrustend'.

Europees onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Davis hebben donderdag teruggeblikt op de vijfde onderhandelingsronde over een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Net als de vorige keren was de sfeer allerminst vrolijk.

'We hebben deze week op een constructieve manier samengewerkt, en sommige punten verduidelijkt, zonder echter grote stappen vooruit gezet te hebben', aldus Barnier.

Drie werven

De grootste drie werven blijven er zo goed als onaangeroerd bij liggen. Over de rechten van EU-burgers in het VK, en die van Britten op het vasteland, werd nog wel enige vooruitgang geboekt. Al blijven beide partijen steggelen over gezinsherenigingen, de overdracht van sociale betalingen en de rol van het Europees Hof van Justitie bij disputen.

Ook de grens tussen de Britse provincie Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland blijft gecontesteerd. Maar de grootste struikelblok blijven de Britse financiële verplichtingen bij een brexit. 'Daar zitten we in een impasse', zei Barnier, wat hij 'erg verontrustend' noemde.

20 miljard euro

Tijdens haar recente verzoeningstoespraak in Florence beloofde Brits premier Theresa May dat het VK zijn bijdrage aan het lopende EU-budget, dat tot 2020 vastligt, zal blijven betalen, ook al begint de brexit eind maart 2019. Dat zou neerkomen op zo'n 20 miljard euro. In ruil hoopt May wel op een overgangsperiode, waarin het VK toegang behoudt tot de EU-markt.

De totale, langlopende Britse verplichtingen worden echter op 60 tot 100 miljard euro geschat. En zoveel geld lijkt Londen allerminst op tafel te willen leggen.

Vrijhandelsakkoord

Het gevolg is dat Barnier het veel te vroeg vindt om over te gaan naar gesprekken over de toekomstige handelsrelatie met het VK. Pas ten vroegste 'rond Kerstmis' hoopt Barnier daarmee te kunnen beginnen. Het Britse team daarentegen wil niks liever dan nu al over een vrijhandelsakkoord, dat het vertrek uit de Europese eenheidsmarkt moet opvangen, praten.

Steeds meer doemt het spookbeeld op dat na twee jaar onderhandelen geen brexitdeal bereikt wordt, wat vooral voor de Britse economie lastig dreigt te worden. Na de persconferentie van Davis en Barnier zakt het pond donderdagmiddag dan ook fors tegenover de euro .

Onenigheid

Hoewel de Britten Europa koppige wraakzucht verwijten, lijkt het slakkentempo van de brexitgesprekken toch in de eerste plaats te wijten aan grote onenigheid in de regering-May. Pragmatische brexiteers, zoals minister van Financiën Philip Hammond, botsen er steeds harder met harde brexiteers zoals Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Terwijl de eerste groep de economische banden met Europa zo groot mogelijk wil houden, laten hun tegenstanders de controle op migratie en de wetgevende soevereiniteit primeren. Sinds ze in juni haar Conservatieve meerderheid verloor bij vervroegde parlementsverkiezingen, staat premier May politiek te zwak om haar bikkelende kabinet nog onder controle te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content