Brits parlement bemoeilijkt harde brexit

De Britse parlementsleden gaven donderdag groen licht aan een amendement dat een harde brexit bemoeilijkt. ©EPA

De demarche wordt gezien als een waarschuwing aan het adres van kandidaat-premier Boris Johnson.

Vijf dagen voor de Conservatieven bekendmaken wie het duel om het leiderschap van de partij gewonnen heeft en Theresa May opvolgt als premier, maakten de Britse parlementsleden de volgende bewoner van Downing Street 10 duidelijk dat ze niet van plan zijn zomaar over zich heen te laten lopen.

Het Lagerhuis boog zich donderdag over een amendement dat het voor de regering moeilijker maakt om het parlement buitenspel te zetten. De tekst, ingediend door leden van de Conservatieve partij en de oppositiepartij Labour, kreeg veel meer steun dan vooraf verwacht was: 315 politici stemden voor, 274 anderen verwierpen het voorstel.

Onder de tegenstemmers bevond zich Margot James, minister van Cultuur, Media en Sport. Ze nam vlak voor de stemming ontslag uit de regering om dat te kunnen doen. Verschillende andere leden van het kabinet-May, onder wie minister van Financiën Philip Hammond, onthielden zich.

Waarschuwing

Analisten interpreteren de goedkeuring van het amendement als een fikse waarschuwing aan het adres van Boris Johnson. Samen met minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt is de ex-burgemeester van Londen nog in de running voor het leiderschap van de tory's. Peilingen dichten hem ook de meeste kans op de zege toe.

De groter dan verwachte steun voor het amendement suggereert dat Johnson het als premier knap lastig kan krijgen om zijn wil op te leggen.

Om de leden van de Conservatieve partij te verleiden tot een stem voor hem sprak Johnson de afgelopen weken regelmatig straffe taal over het Britse vertrek uit de Europese Unie. 'De brexit wordt op 31 oktober, de dag van Halloween, een feit, met of zonder scheidingsdeal', klonk het.

De flamboyante ex-minister van Buitenlandse Zaken sloot niet uit dat hij het parlement zou schorsen of zittingen van het Lagerhuis zou verdagen om te voorkomen dat parlementsleden zijn exitplan zouden wegstemmen als Johnson zou aansturen op een harde brexit.

Partijdiscipline

De groter dan verwachte steun voor het amendement suggereert dat Johnson het als premier knap lastig kan krijgen om zijn wil op te leggen. Zijn Conservatieve partij heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Bovendien heeft drie jaar brexitcrisis duidelijk gemaakt dat de partijdiscipline onder de tory's ver zoek is.

315
voor-stemmen
315 politici stemden voor, 274 anderen verwierpen het voorstel.

De stemming in het parlement kwam er enkele uren nadat de Britse begrotingswaakhond OBR gewaarschuwd had dat een harde brexit het land in een diepe recessie kan storten. Het OBR is ook bang voor een ontsporing van de begroting volgend jaar.

De nieuwe premier mag meteen aan de slag om alsnog een uitweg te vinden uit de brexitimpasse. De tijd dringt want als het Verenigd Koninkrijk tegen 31 oktober geen groen licht gegeven heeft aan het brexitverdrag, tuimelt het land sowieso uit de Europese Unie. En zijn invoertarieven in de bilaterale handel van de ene dag op de andere een feit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect