Brits parlement stuurt premier May terug naar Brussel

De Britse premier Theresa May. ©REUTERS

De Britse premier Theresa May moet er de backstop heronderhandelen, maar botst meteen op een Europees veto.

Het Britse parlement stemde dinsdagavond over zeven amendementen voor de brexit. Het zijn voorgestelde aanpassingen aan het plan B dat de Britse premier Theresa May vorige week aan het parlement heeft voorgelegd. Dat was een licht aangepaste versie van het echtscheidingsakkoord dat May eerder met de Europese Unie onderhandelde, maar dat werd weggestemd door het parlement. 

Vooral de backstop is voor het Britse parlement een doorn in het oog. Die backstop is een soort van verzekeringspolis om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dat een deel is van het Verenigd Koninkrijk, onder alle omstandigheden open te houden. In eerste instantie blijft het Verenigd Koninkrijk daardoor in de Europese douane-unie en blijven de Europese regels grotendeels gelden in Noord-Ierland.

De backstop is een soort van verzekeringspolis om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dat een deel is van het Verenigd Koninkrijk, onder alle omstandigheden open te houden.

Zeker voor de hardliners in Mays Conservatieve partij en voor de Noord-Ierse partij DUP, van wiens gedoogsteun May afhankelijk is, is de oplossing niet aanvaardbaar. Graham Brady, de leider van de Conservatieve backbenchers, diende daarom een amendement in om de backstop te vervangen door 'alternatieve regelingen'. Denk aan hoogtechnologische grenscontroles, zoals nummerplaatherkenning.

Het amendement werd met 317 tegen 301 stemmen goedgekeurd.

Goedkeuren akkoord

In ruil voor het vervangen van de backstop verbindt het parlement zich ertoe om het scheidingsakkoord goed te keuren. 'Het is duidelijk dat er een weg is naar een substantiële en duurzame oplossing om de EU te verlaten met een akkoord', verklaarde May na afloop van de stemming.

Het amendement doet er toe, want het bepaalt de houding die May de volgende weken zal aannemen. Ze vroeg Europa het echtscheidingsakkoord open te breken om zo te verzekeren dat haar Conservatieve achterban alsnog instemt met een brexitdeal.

Bij de andere lidstaten valt de Britse eis op een koude steen. De Franse president Emmanuel Macron maakte dinsdag tijdens een bezoek aan Cyprus al duidelijk dat het akkoord 'niet onderhandelbaar' is. 'Het is de best mogelijke deal', verklaarde hij.

Donald Tusk, de president van de Europese Raad, bevestigde dat dinsdagavond na de stemming.

Geen 'no deal'-brexit

De impasse rond de brexit, die gepland is voor 29 maart, blijft. En om het nog moeilijker te maken, besliste het Lagerhuis ook nog eens dat er geen no-dealbrexit mag komen. Een brexit zonder scheidingsakkoord zou leiden tot een harde breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie en dus chaos. Die goedkeuring is een nederlaag voor de harde brexiteers en voor May, die zich tegen het amendement hadden verzet.

In de praktijk verandert het amendement evenwel weinig. Als er geen brexitdeal komt, is een brexit zonder een akkoord de terugvalpositie. De stemming verandert daar weinig aan. 'Ik heb altijd gezegd dat we de EU niet moeten verlaten zonder deal. Maar tegen een 'no deal' zijn, is niet genoeg om het proces te stoppen', stelde May.

Andere amendementen werden door de parlementsleden naar de prullenmand verwezen.

Andere voorstellen om de brexit uit te stellen, haalden het niet. Zo stelde Labour voor om de brexit uit te stellen tot 31 december als er tegen 26 februari geen akkoord zou zijn over een brexitdeal. Een gelijkaardig voorstel, dat de steun kreeg van enkele Conservatieven, botste ook op een neen. 

Tot slot werd het plan van Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn om het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de Europese Unie te houden en om de deur open te zetten richting een tweede referendum, en zo een 'no deal' te vermijden, weggestemd. Hetzelfde gebeurde met een voorstel om de macht van het parlement over de brexit uit te breiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud