Britten op weg naar verlengd verblijf in EU tot 2021

Europees onderhandelaar Michel Barnier spreekt over een 'deadlock' ©REUTERS

Europa speelt met het idee om de Britten een overgangsperiode tot 2021 te gunnen. De Britten willen zelf twee jaar langer blijven, aan EU-voorwaarden.

Europees onderhandelaar Michel Barnier sprak gisteren voor het eerst over een ‘deadlock’, een impasse in de brexitgesprekken. De vijf voorbije onderhandelingsrondes hebben weinig tot niets opgeleverd. Dus zullen de Europese leiders volgende week niet willen overstappen naar een nieuwe fase in de onderhandelingen. Eerst moeten we ver genoeg geraken met de scheiding, dan pas praten we over de toekomst, blijft de boodschap aan Londen.

Die impasse dreigt de onderhandelingstijd verder in te korten. Ze vergroot ook de kans dat de Britten op 29 maart 2019 automatisch vertrekken uit de Europese Unie, zonder een akkoord. Zo’n scenario is rampzalig voor de Britten, maar zal ook in Europa tot chaos leiden.

De gesprekken over de boedelscheiding zitten in een impasse, en dat is verontrustend.
michel barnier
eu-onderhandelaar brexit

Daarom bekijken de EU-landen welke wortel ze de Britten kunnen voorhouden om uit de impasse te geraken. Barnier stelt voor om te beginnen onderhandelen over een overgangsperiode.

De Britse premier Theresa May dringt aan op een overgangsperiode van twee jaar om het toekomstige handelsakkoord met de EU te finaliseren. Ze belooft ook de Britse jaarlijkse bijdrage van 20 miljard euro aan de EU-begroting tot eind 2020 te blijven betalen.

Maar niet elke lidstaat wil de Britten nog tegemoetkomen. Vooral Duitsland en Frankrijk verkiezen de harde lijn.

Tactiek

Vandaag debatteren de EU-ambassadeurs over de te volgen tactiek, eind volgende week de EU-leiders. De 27 willen zich intern voorbereiden op de volgende fase en de overgangsperiode. Geen enkel land wil de Europese eenheid bij de brexit op het spel zetten. Daardoor is het mogelijk dat het toch tot december duurt, of nog langer, eer de overgangsperiode op tafel komt. De vraag is of het de goede strategie is om de onzekerheid over de Britse exit én de brexitgesprekken nog twee jaar langer te laten aanslepen.

Voor de EU is de overgangsperiode geen kwestie van leven en dood, voor de Britten wel, zeggen EU-diplomaten. Premier May is politiek dood als ze de EU-lidstaten op haar knieën verlengingen moet vragen. Met de overgangsperiode koopt ze wél extra tijd.

Maar de Europese wortel kan snel veranderen in een stok. Want de brexit bijt. Nu al groeit het VK trager dan de eurozone. Tijd om een overgangsdeal op maat te beklinken heeft May niet, zeker niet als ze haar poeder voor de toekomstige handelsdeal droog wil houden.

Leugens

Intussen is de harde Britse positie in de onderhandelingen over de rechten van EU-burgers al opgeschoven in de Europese richting. May gaf zelfs toe dat de overgangsperiode ‘onder de huidige voorwaarden’ zal verlopen. Eigenlijk komt dat neer op een verlengd lidmaatschap van de Britten in de EU, de interne markt en de douane-unie tot 29 maart 2021.

Londen zal zelfs het gezag van het Europees Hof van Justitie ondergaan en nieuwe EU-wetten toepassen. Maar de Britten zitten wel niet meer mee aan de tafel als beslissingen genomen worden. Net als Noorwegen zal Londen een prijs moeten betalen voor toegang tot de EU-markt. Per inwoner betalen de Noren nu meer aan Europa dan de Britten. De brexit wordt zo niet alleen een vernederende oefening, maar ook een dure zaak. Dat wordt moeilijk verkoopbaar bij het parlement en de bevolking. Zeker na de leugens uit de brexitcampagne over hoeveel geld vrijkomt voor gezondheidszorg na het vertrek uit de EU.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content