Burgemeester Gdansk overleden na steekpartij

Pawel Adamowicz, de burgemeester van het Poolse Gdansk, overleed maandag aan de verwondingen die hij opliep bij een steekpartij zondagavond. ©AFP

De politicus was zondagavond tijdens een bijeenkomst voor goede doelen neergestoken door een man die beweerde onschuldig in de cel gezeten te hebben.

De burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz (53), is overleden aan de verwondingen die hij door een steekincident had opgelopen. Dat heeft de Poolse minister van Gezondheid maandag laten weten.

Adamowicz raakte zondagavond ernstig gewond toen een man hem neerstak tijdens een bijeenkomst voor goede doelen. De aanvaller stormde volgens Poolse media het podium op en viel de burgemeester met een mes aan. Volgens getuigen schreeuwde de man dat hij onschuldig in de gevangenis had gezeten tijdens de vorige regering, die werd geleid door Adamowicz' voormalige partij.

Perspas

De man werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden. Hij is een 27-jarige inwoner van Gdansk met een strafblad, die zich met een perspas toegang had verschaft tot de bijeenkomst.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, liet weten 'kapot' te zijn van het overlijden van de burgemeester. 'Wat voor zinloos geweld. Mijn gedachten en gebeden zijn bij zijn geliefden en vrienden', twitterde hij. 'Gdansk, Polen en Europa zullen hem missen.'

Adamowicz was ruim 20 jaar burgemeester van Gdansk. Hij maakte deel uit van de democratische beweging die in de jaren 80 in de Poolse stad ontstond onder leiding van de vakbondsleider Lech Walesa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect