Catalaanse betogers hekelen houding EU

Betogers vertrokken aan het Jubelpark. ©BELGA

Ruim 45.000 Catalanen en hun sympathisanten betogen in Brussel. Vooral de Europese Unie ligt onder vuur.

De Catalaanse betoging bracht veel meer mensen op de been dan de 20.000 die aanvankelijk verwacht werden. Naast de duizenden Catalaanse vlaggen zijn ook Vlaamse en Belgische vlaggen te zien. De betogers delen pins uit met een Catalaans en Vlaams vlaggetje.

De betogers zijn vooral gefrustreerd door de houding van de Europese Unie, getuige de vele spandoeken met slogans als 'Europe, wake up'. De Catalanen begrijpen vooral niet waarom de EU niet ingrijpt. Volgens hen worden Catalanen opgesloten voor hun politieke mening.

De veiligheidsdiensten staan op scherp en de politiediensten werden versterkt.

'Wij willen hier aandacht komen vragen voor de Catalaanse zaak. De Catalanen zijn een onderdrukt volk binnen de EU, dat kan toch niet', zegt een betoger. Veel Catalanen zijn ook blij met de steun van ons land, en van Vlaanderen in het bijzonder. 'We voelen ons hier welkom', klinkt het.

De betogers hopen nu vooral op een klinkende overwinning van de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont bij de vervroegde verkiezingen van 21 december. 'Puigdemont wordt onze eerste president', luidt het. Puigdemont spreekt de menigte in de loop van de namiddag nog toe op het Jean Reyplein.

Respect vragen

Het initiatief voor de massabetoging komt van de Catalaanse Nationale Vergadering (ANC) en Òmnium Cultural, de twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties. De organisatoren willen geen boodschap verspreiden voor een onafhankelijk Catalonië, maar vragen Europa respect voor de Catalanen en hun rechten.

Ook de N-VA heeft een delegatie gestuurd. 'Vandaag zijn we allemaal Catalanen. We sluiten ons aan bij hun vreedzaam protest tegen het Europese stilzwijgen en de Spaanse repressie', zeggen Europees Parlementslid Mark Demesmaeker, Kamerlid Peter Luyckx en Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroeck in een persbericht.

Na de rellen in Brussel de afgelopen weken staan de veiligheidsdiensten op scherp en wordt de politiecapaciteit versterkt. 'Voor de manifestatie zelf zal er personeel instaan voor het aspect mobiliteit. Er zal een reserve zijn voor openbare orde met steun van de federale politie en andere lokale zones. Er zal eveneens personeel in burger aanwezig zijn', zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content