Catalanen roepen meteen onafhankelijkheid uit bij 'ja' in referendum

De Spaanse toptrainer Pep Guardiola sprak vorige maand zijn steun uit voor het Catalaanse referendum. ©AFP

Als een meerderheid van de Catalanen zich op 1 oktober uitspreekt voor onafhankelijkheid, volgt meteen een afscheuring van Spanje. Dat blijkt uit de onafhankelijkheidswet.

In het Catalaanse parlement is dinsdagmiddag de wet voorgesteld die een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid mogelijk moet maken. De regering van deelstaatpremier Carles Puigdemont hoopt die volksraadpleging op 1 oktober te organiseren.

'Dit is de belangrijkste wet ooit, want ze legt de toekomst van ons land in de handen van de burgers', stelde Jordi Turull, de voorzitter van Junts pel Sí, een alliantie van onafhankelijkheidspartijen die aan de macht is in de Spaanse regio.

Catalaanse Republiek

In de wettekst is niet alleen vastgelegd over welke vraag (wil u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt in de vorm van een republiek) de Catalaanse kiezer zich kan buigen in de stemlokalen. Hij maakt ook duidelijk hoe het voort moet na de volksraadpleging.

Halen de tegenstanders het op 1 oktober, dan volgen onmiddellijk nieuwe regionale verkiezingen.
Initiatiefnemers referendum Catalaanse onafhankelijkheid

'Als een meerderheid van de Catalanen zich uitspreekt voor onafhankelijkheid, volgt meteen een afscheuring van Spanje', luidt het. Ten laatste twee dagen na de bekendmaking van de uitslag wordt de procedure op gang geschoten om de Catalaanse republiek uit te roepen.

'Halen de tegenstanders het op 1 oktober, dan volgen onmiddellijk nieuwe regionale verkiezingen', verduidelijkten de initiatiefnemers. Een minimumopkomst is niet vereist opdat het referendum rechtsgeldig zou zijn.

Internationale waarnemers

Om de organisatie van het referendum mogelijk te maken, roept de Catalaanse regering de Sindicatura Electoral de Catalunya in het leven. Dat is een soort verkiezingscommissie die de volksraadpleging moet valideren.

De Catalaanse regering is ook van plan internationale waarnemers uit te nodigen 'om de transparantie en de wettelijkheid van het referendum te garanderen'. De Catalaanse oppositiepartijen boycotten dinsdag de zitting in het parlement. De conservatieve PP, de partij van Spaans premier Mariano Rajoy, beschuldigde de onafhankelijkheidspartijen van provocatie.

Grondwettelijk hof

Het verzet van de PP verbaast niet. Rajoy en partijgenoten schakelden de afgelopen jaren al enkele keren het Spaanse grondwettelijk hof in om de organisatie van een Catalaans referendum te voorkomen. Ook deze keer is dat niet anders. De hamvraag luidt dus of de volksraadpleging überhaupt kan plaatsvinden op 1 oktober.

De Spaanse toptrainer Pep Guardiola sprak vorige maand zijn steun uit voor het Catalaanse referendum. ©AFP

De voorstanders van onafhankelijkheid hebben een bekende ambassadeur: de Spaanse ex-topvoetballer Pep Guardiola. Die haalde vorige maand nog zwaar uit naar de Spaanse regering.

Hij beschuldigde haar van 'politieke vervolgingen'. Daarop las hij in het Catalaans, het Spaans en het Engels een tekst voor waarin hij iedereen verzekerde dat de Catalanen op 1 oktober zullen stemmen.

Of de volksraadpleging het resultaat oplevert waarop Guardiola en de Catalaanse regering hopen, is afwachten. Volgens de meest recente peilingen heeft het nee-kamp voorlopig de beste kaarten in handen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content