Advertentie

Coronapas vanaf maandag verplicht in Frankrijk

De invoering van de coronapas lokte in Frankrijk massaal verzet uit. ©Photo News

Het Franse grondwettelijk hof heeft de wet op het gebruik van de coronapas goedgekeurd. Concreet betekent dat dat de coronapas vanaf 9 augustus op tal van plaatsen vereist wordt.

De coronapas bewijst dat je of twee keer gevaccineerd bent, of een recente PCR-test kan voorleggen, of onlangs hersteld bent van Covid-19. Het politieke debat over de 'passe sanitaire' verliep woelig in Frankrijk. Al enkele weken trekken duizenden tegenstanders de straat op om te protesteren tegen de veralgemening van het gebruik van de pas. Het parlement gaf op 25 juli groen licht voor de wet die de opstoot van Covid-19 moet beteugelen. Donderdag gaf ook het grondwettelijk hof zijn zegen. Daarmee is de verplichting van een coronapas definitief.

Volgens het hof heeft 'de wetgever de grondwettelijke waarde van het beschermen van de gezondheid' verdedigd. Zo staat het hof de verplichte vaccinatie toe voor zorgverstrekkers en andere beroepen die in contact komen met risicogroepen. Bezoekers aan zorginstellingen en bejaardentehuizen moeten ook de coronapas kunnen voorleggen. Patiënten moeten in principe ook een pas kunnen voorleggen, maar dat mag geen obstakel vormen om toegang tot de zorg te krijgen. Uiteindelijk zal het verzorgend personeel daarover oordelen.

De essentie

  • Het Franse grondwettelijk hof staat een veralgemeend gebruik van de coronapas toe.
  • Vanaf 9 augustus wordt de pas verplicht op tal van plaatsen, zoals cafés en restaurants.
  • De verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel en beroepen die in aanraking komen met risicogroepen is eveneens goedgekeurd.
  • Alleen arbeidscontracten van beperkte duur kunnen worden verbroken als de werknemer geen coronapas kan voorleggen.

De coronapas mag ook worden gevraagd in bepaalde winkelcentra 'als de risico's op besmetting' groot zijn in een bepaald departement. Het komt de prefect van het departement toe om de verplichting op te leggen. Wel moet erover worden gewaakt dat iedereen toegang heeft tot essentiële diensten en tot het openbaar vervoer.

De coronapas kan in cafés en restaurants vereist worden, zelfs op het terras. Volgens het hof gaat het om een 'evenwicht' tussen de bescherming van de gezondheid en de individuele vrijheid. Het stelt wel dat een coronapas 'de bewegingsvrijheid beperkt', maar vindt dat de 'wetgever de maatregelen neemt die nodig zijn om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan' in het belang van de gezondheid van de burgers.

De wetgever neemt de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan in het belang van de gezondheid van de burgers.
Frans grondwettelijk hof

De maatregelen gaan op 9 augustus in en gelden voor alle volwassenen. Jongeren tussen 12 en 18 jaar moeten pas vanaf eind september een coronapas kunnen voorleggen. Voor toeristen gaat de maatregel meteen in. Voor Europeanen volstaat een Europees coronacertificaat.

Het hof ziet geen graten in het controleren van de coronapas. Bevoegde ambtenaren kunnen een identiteitsbewijs opvragen, maar een identiteitskaart is niet nodig voor een bezoek aan een café of restaurant.

Quarantaine

Niet alle bepalingen konden rekenen op de instemming van de rechters. De verplichte quarantaine van tien dagen voor positief geteste mensen vindt het hof 'niet noodzakelijk, ongepast en buiten proportie'. Het bestempelt die maatregel als 'vrijheidsberovend' omdat hij genomen is 'zonder een individuele beslissing, maar op basis van een regel die wordt uitgevaardigd door een administratief of juridisch orgaan'.

Ook de verbreking van arbeidscontracten als een werknemer geen geldige coronapas kan voorleggen, kan voor het hof niet door de beugel. Ze kunnen alleen verbroken worden als het gaat om overeenkomsten met een bepaalde duur of bij een missie. Wat moet gebeuren met contracten van onbepaalde duur is veel minder duidelijk. Een werkgever kan een werknemer wel op non-actief zetten, maar niet ontslaan.

Na de validering door het grondwettelijk hof kunnen de coronamaatregelen worden aangescherpt. Maar het fiat van de rechtsinstantie doet het protest tegen de ingrepen wellicht niet verstommen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud